Hírek

2015.06.12. 14:49

Szabálytalan előzésből két halott - Két év, végrehajtásában felfüggesztett fogházra ítélték a sofőrt

Keszthely – Végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a járásbíróság azt a férfit, aki szabálytalan előzésével két halálos áldozatot követelő balesetet okozott.

Arany Gábor

A 44 éves, zalaszántói P. Zsolt 2014. április 3-án este fél hét tájt Keszthely felől Várvölgyre tartott kölcsön kapott Opel Combó kisteherautójával, amikor az előtte, egymás mellett haladó két kerékpárost megközelítve az előzésükbe kezdett.

E közben azonban nem észlelte, hogy járművét már előzte a mögötte 98-108 km/órás sebességgel érkező Peugeot 307-es személyautó. Ennek vezetője az ütközés elkerülésére hirtelen balra kormányozott, az autója ettől a bal padkára tért és az árokba hajtott, ott 56 métert tett meg. Ez alatt elhaladt az Opel Combo mellett, majd visszatért az úttestre, ám ott keresztbe fordult, és a jobb oldali sávba sodródott, ahol elütötte a két osztrák kerékpárost, akik a helyszínen az életüket veszítették. A Peugeot ez után még a jobb oldali árokba csapódott, majd hossztengelye körül többször átfordult, végül a tetejére borulva állt meg. Sofőrje könnyebben sérült meg.

P. Zsolt a három héttel ezelőtti első tárgyaláson nem ismerte el felelősségét a balesetért. Arról beszélt, hogy az előzés előtt, mögötte 20-30 méterre látott közeledő járművet. Elmondása szerint ugyan nem mérte fel a sebességét, de fokozatosan balra tartva előzni kezdte a kerékpárosokat, ekkor meg már valószínűleg nem nézett a tükörbe. Azt a meggyőződését is hangoztatta, hogy a Peugeot vezetőjének kellett volna erőteljesebben lassítania, de ha már lehajtott az árokba, egyenesen továbbmenni, és nem visszakormányozni az útra. Szerinte a baleset bekövetkezésében neki kisebb része volt, amiért nem mérte fel pontosan a mögötte érkező autó sebességét, mielőtt előzni kezdett, és a másik autós vétette a nagyobb hibát.

Pénteken dr. Palotay András bíró a szakértők meghallgatásra tett indítványt elutasítva befejezte a bizonyítási eljárást.

Az ítélet indoklásából kitűnt, elfogadta a vádirat megállapításait, a balesetért kizárólag P. Zsoltot terheli a felelősség. Erre tekintettel halálos közlekedési baleset okozásáért 2 év, de végrehajtásában 3 esztendőre felfüggesztett fogházra ítélte a férfit és 2 év 10 hónapra eltiltotta közúti jármű vezetésétől. Az elhunyt házaspár hozzátartozói által benyújtott 140 ezer eurós kártérítési igényt pedig egyéb törvényes útra utasította. Az ítélet nem jogerős. Az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!