Hírek

2015.06.16. 12:56

Papírhajók a Princin - Közel 170 millió forintba került a kotrás és tisztítás

Nagykanizsa - Nem jövök többet! írta fel az egyik kis papírhajóra tegnap Rigó Csaba megyei kormánymegbízott, aki a Principális-csatorna medertisztításának eredményét szemlézte. A hajókat aztán kisiskolások tették a csatorna vizére.

Pásztor András

A közelmúltban fejeződött be a Principális-csatorna két szakaszának mederkotrása, illetve tisztítása, melyre azért volt szükség, mert az elmúlt években szinte minden nagyobb esőzés alkalmával belvíz- és árvízveszély fenyegette a közelben lévő családi házakat. Legutóbb idén ősszel kellett megerősíteni a partfalat, akkor több ezer homokzsák került ki a töltésre.

- Ezt a helyzetet nem lehetett tovább tűrni, ezért a kormány 168 millió forintot biztosított a Kiskanizsa és Bajcsa közti 10 kilométeres szakasz, a Magyarszerdahely és Alsórajk közötti 13 kilométeres szakasz, valamint a Mántai patak vonalában további 8 kilométeres szakasz rendbetételére - hangsúlyozta Rigó Csaba kormánymegbízott, aki szerint jól látszik az elvégzett munka eredménye, hiszen az amúgy alacsony lejtésű csatornának sokkal sebesebben folyik a vize.

Horváth Eszter éppen egy kis papírhajót bocsájt vízre. A kislánynak Kómár Ferenc, a kanizsai tűzoltók parancsnoka segít. Fotó: Szakony Attila

- A kotrás során mintegy 27 ezer köbméternyi iszapot emeltünk ki a mederből, amit aztán a védvonal megerősítéséhez használtunk fel, illetve nagy kiterjedésű növényzetet is eltávolítottunk a mederből és a part mentéről, melynek eredményeként közel kétszeresére emelkedett a csatorna vízsebessége - árulta el Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Rigó Csaba kormánymegbízott  a sajtó munkatársait tájékoztatta a kotrás eredményéről.

A június 16-ai szemlén részt vett Dénes Sándor polgármester, aki jelezte: a környéken élő családok számára megnyugvást jelentett a mederkotrás, s bár a belvíz továbbra is okozhat problémát a területen, az árvízre nem kell figyelni. A polgármester egyúttal azt is kérte: ne teljen el megint közel 30 év, mire ismét rendbe teszik a csatornát, a jövőben folyamatos karbantartásra lenne szükség.

Ez utóbbira ígéretet is kapott a vízügyi szakemberektől a város vezetője.

A szemle végén a kiskanizsai iskolások által hajtogatott, majd vízre bocsájtott kis papírhajókra írhattak üzenetet a jelenlévők. Rigó Csaba megyei kormánymegbízott optimistán csak annyit írt: Nem jövök többet!



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!