Hírek

2015.05.14. 12:52

Józan paraszti ésszel - Esküt tettek a zalaegerszegi ülnökök

Zalaegerszeg – 86 újonnan megválasztott bírósági ülnök vehette át megbízólevelét a Zalaegerszegi Törvényszék dísztermében.

Magyar Hajnalka

Az igazságszolgáltatás nem hivatásos bírái a járásbíróságon, a munkaügyi bíróságon és a megyeszékhelyi törvényszéken teljesítik majd 4 éves megbízatásukat büntető, valamint munkaügyi perekben.

Az ünnepségen dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék megbízott elnöke köszöntőjében elmondta, az ülnökök más emberként lépnek ki e teremből, hiszen ettől kezdve az államot képviselik, igazságot szolgáltatnak, ami igen nagy felelősséggel jár. Szinte a bírókkal azonos jogok illetik meg őket, ám más jellegű segítséget remélnek tőlük. Az ő dolguk az, hogy az életükből merített tapasztalattal, a lelkiismeret, a belső hang által irányítva segítsék sajátos szempontjaikkal a bírói munkát.

Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, mély történelmi gyökerei vannak az ülnöki munkának, már az 1300-as években igénybe vették a bírák a józan paraszti ész szempontjait. Sok erőt kívánt munkájukhoz, ami nem lesz mindig könnyű, hiszen előfordul, hogy az ítélet nem esik egybe a közvélemény hangjával. Kiemelte, a megye és a város összefogásának köszönhetően most először avatják együtt, s ünnepi keretek közt az ülnököket.

Gecse Péter alpolgármester az egerszegi képviselő-testület nevében látta el tanácsokkal az új ülnököket, akik a megbízólevelek átvétele és az eskütétel után máris értekezleten vettek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!