Hírek

2015.05.19. 16:12

Be kell zárni az autista otthont? – segélykiáltás Boncodföldéről (frissítve)

Boncodfölde - Ha nem érkezik valahonnan gyors segítség, pillanatok alatt be kell zárni az autisták boncodföldei bentlakásos védőotthonát.

Magyar Hajnalka

A fentieket Jakab Károlyné Mariann, az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány vezetője osztotta meg velünk, aki végső elkeseredésében fordult a nyilvánossághoz.

–  Eddig is gyakran küzdöttünk nehézségekkel, de ekkora még sosem volt a baj – tér a részletekre. – 16. éve működik a védőotthon, s mára teljesen ellehetetlenültek a működésünk feltételei. Az állami normatíva összege tíz éve alig változott, miközben mindennek felment az ára. Ugyanabból a pénzből nem tudunk mindent kifizetni.

Dolgozóiknak  legutóbb  már csak a bérek 60 százalékát tudták kifizetni, az alapítvány vezetője pedig egyetlen  fillért sem vett fel. A munkatársak szakmaszeretete megkérdőjelezhetetlen, de nekik is fel kell adniuk a csekkeket,  hiteleik vannak, nem engedhetik meg maguknak a fél fizetést.

– Jelenleg 4 millió forintra volna égetően szükségünk, hogy kihúzzuk őszig, amikor egy működési pályázat reményeink szerint valamennyire kihúz bennünket a csávából. Egymillió kellene a bérekre,  3 millió pedig a NAV-nak, ugyanis a köztartozásainkat sem tudtuk rendezni.

Jakab Károlyné Mariann, az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány vezetője egyik lakójukkal, Szatmári Boglárkával
Fotó: Pezzetta Umberto

A védőotthonban 7 szakképzett szociális gondozó dolgozik, mellettük terápiás munkatársakra, félállású gyógypedagógusra is szükség van, hiszen rendkívül speciális feladatot látnak el. A létszám és a bér a törvényben előírtnak felel meg, kifizetni azonban nincs miből.

Jelenleg havi 540 ezer forint állami támogatást kapnak, ennek a négyszeresére volna szükség. A szülők, gondviselők 100  ezer forintos térítési díjjal  járulnak hozzá az ellátáshoz, ezt sem lehet  drasztikusan emelni.

– Eddig mindig igyekeztünk saját erőből úrrá lenni a gondokon,   rendszeresen gyűjtjük az adományokat, de mára elfogytak a lehetőségek,  már nem tudunk hova fordulni. – folytatja Jakab Károlyné. – Tény, az autisták bentlakásos otthona költséges ellátási forma, de ez felel meg leginkább az ő sajátos igényeiknek.  Ha egy autista bekerül a nagy, állami intézetek valamelyikébe, igen nehezen, vagy egyáltalán nem képes alkalmazkodni az ottani körülményekhez. A szülők éppen azért választottak minket, hogy erre ne kerüljön sor.

A védőotthon specialitása, hogy fiatalokat és gyerekeket is fogad, hasonló intézmény csak Miskolcon működik  az országban. Jelenleg 11 lakójuk van Zala mellett Fejér, Somogy, Baranya és Pest megyéből.  Tudakoljuk, kitől remélnek segítséget?

– Bárkitől... – érkezik a válasz. – Minden forint számít.

Az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány számlaszáma: 11749008-20142155

 

Reakció a cikkünk megjelenése után

Cikkünkre reagálva a Zala Megyei Kormányhivataltól az alábbi közleményt kaptuk: Az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány vezetőjének nyilvánossághoz intézett felhívásával kapcsolatban Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott azonnali vizsgálatot rendelt el a boncodföldei autista bentlakásos védőotthon működésével kapcsolatban az ott élő autisták érdekében.

A Demokratikus Koalíció nevében Nagy Zoltán, a megyei közgyűlés tagja ugyancsak reagált a lapunk által jelzett problémára. Bírálta a kormányt, amely az elesettek felkarolása helyett a hozzá közel állókat támogatja, s követelte, hogy a kabinet nyújtson azonnali anyagi segítséget a boncodföldei autista otthonnak.

Újabb fejlemények

Rigó Csaba megyei kormánymegbízott csütörtökön nyilatkozatot tett a bajba került otthonnal kapcsolatban. Mint elmondta, a kormányhivatal és a szociális és gyermekvédelmi főigazgatóság minden szükséges lépést megtett annak érdekében, hogy amennyiben az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány nem tudja fenntartani az otthont, és sérülnének az ellátott autisták jogai, állami intézményben biztosítanának számukra helyet. Információik szerint azonban a kuratórium elnöke kifejezetten nem pártolná ezt a fordulatot, ehelyett az adománygyűjtést tartaná célravezetőbbnek.

Rigó Csaba ugyancsak örömmel fogadna minden segítő törekvést, ám – a DK tegnapi nyilatkozatára utalva - elutasítja azon akciókat, amelyek az ügy kapcsán a valós megoldás keresése helyett politikai haszonszerzésre irányulnak.

Az otthon helyzetével kapcsolatban Rigó Csaba arról is szólt, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma kimutatása szerint az alapítványi működtetésű intézmény havonta 669 ezer forint állami támogatásban részesül, ami nem egyezik a kuratóriumi elnök által korábbi cikkünkben jelzett 540 ezer forinttal. Ezen túl évente 1,6 millió forint szociális ágazati pótlékot is kap az otthon, továbbá két éve 4 millió, tavaly pedig 4,8 millió forint pályázati támogatást szintén elnyertek. Arról is információval szolgált, hogy egy hasonló állami intézmény tervezett költségvetése havi 3,8 millió forint, tehát meglátása szerint nem felel meg a valóságnak, hogy az állami szférában „gyengébben” látnák el az autistákat.

Az alapítvány vezetője, Jakab Károlyné csütörtökön megerősítette, a lakók érdekét az szolgálná leginkább, ha a védőotthont sikerülne alapítványi fenntartásban megtartani, s a jelen színvonalon működtetni tovább. Ehhez törvényhozói szinten volna szükség hathatós cselekvésre, mégpedig a normatíva legalább négyszeres emelésével. A halmozottan sérült, az autizmus mellett más fogyatékkal is élő gyerekek és fiatalok ellátására ugyanis a nagy, állami intézetek nem igazán alkalmasak.

Az autista védőotthon támogatásáról

A boncodföldei autista védőotthon fenntartási gondjaival foglalkozó írásunkra reagált Jakab Károlyné, az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány vezetője.

Mint kifejti, az alapítvány valóban 669 ezer forintot kap támogatásként, de ez magában foglalja a szociális ágazati pótlékot is, ugyanis 2015-től a Magyar Államkincstár a normatív támogatásról és az ágazati pótlékról közös határozatot hoz és egy összegben utalja a fenntartóknak. Ez a múlt évben még külön történt.

Az is tény, hogy az alapítvány részesült pályázati támogatásban, ám az összeg így sem elég a biztonságos működéshez. Ugyanakkor örömmel tölti el, hogy az állam a saját hasonló intézményére 3,8 millió forintot tud költeni, a civil fenntartók megelégednének 2,5 millió forint állami támogatással is havi szinten. Üdvözölné, ha létrejönnének az országban állami fenntartású, kis létszámú autizmus specifikus bentlakásos intézmények, nagyon nagy szükség lenne rájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!