Hírek

2015.05.15. 16:47

A "mégis " éltette a várost - Dr. Alotti Nasri szívsebész főorvos lett Zalaegerszeg új díszpolgára

Zalaegerszeg – Zalaegerszegnek van jövője, amely a múltra épül, mondta a város 130. születésnapja alkalmából tartott ünnepi közgyűlésen Balog Zoltán miniszter.

Varga Lívia

Zalaegerszeg születésnapja közös imával indult a Mária Magdolna Plébániatemplomban. „Épüljünk, növekedjünk, és, amiben meg kell újulnunk, tegyük meg”, mondta köszöntőjében Stróber László apátplébános, aki könyörgésében azért imádkozott, hogy „erősödjön az egyetértés, az igazságosság, és virágozzék a béke”.

A program Kovács Károly, a város első polgármestere emlékkövénél koszorúzással folytatódott,  H. Horváth Gyula Péntek Imre ez alakomra írt versét mondta el a „pannon csillagok alatt született városról”, ahol „az istenfélő népeket Mária Magdolna vigyázza”.

Az ünnep következő helyszíne a Dísz tér volt, ahol felavatták Farkas Ferenc szobrászművész Zalai nemes című alkotását.

Farkas Ferenc Zalai nemese egy olyan szobor, ami mellé oda lehet ülni, ami elkezd mesélni és felidézni történelmi emlékeinket, mondta Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. Fotó: Katona Tibor

- Farkas Ferenc Zalai nemese nem valami elvont, absztrakt, nehezen érthető, magyarázatra szoruló alkotás, hanem egy olyan szobor, ami mellé oda lehet ülni, ami elkezd mesélni, felidézni történelmi emlékeinket, és tovább gyarapítja a város képzőművészeti értékeit - mondta a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke, a zalaegerszegi születésű Fekete György, a város díszpolgára a szakadó esőben tartott ünnepségen, hozzátéve: a történelem már felavatta a szobrot, így nekünk csak áment kell mondani . Hangsúlyozta: a nemességet ma már nem papírok, birtokok és a szántóföldek holdjainak száma határozza meg. A nemesség belső érték, az a jogi, politikai, gazdasági, művészeti tudás, ami egy várost nagyra emel. A Zalaegerszeg születésnapját szinte minden esztendőben megtaláló esőről pedig azt mondta: ez az örömkönnyek esője, hiszen van minek örülni: a városnak jövője van, remek polgárai, olyanok, akik szolgálatra képesek és alkalmasak.

A díszteremben tartott ünnepi közgyűlés az emberi erőforrások miniszterének köszöntőjével vette kezdetét. Balog Zoltán Umbeto Ecot idézve igazi magabiztos városnak nevezte Zalaegerszeget, leszögezve: jogos ez a magabiztosság, hiszen az elődök által létrehozott és gyarapított értékeken nyugszik, amelyekre lehet építeni. Németh János Kossuth-díjas keramikusművész gondolatait segítségül híva pedig megállapította: magyar és európai ezen a táján a világnak összetartozik. Milyen kár, hogy van, ahol ez már szétesett és szembefordult egymással.

- Arra kell törekedni, hogy európai várost építsünk, miközben Zalaegerszeg minden ízében nemcsak magyar maradt, de mindig is magyar lesz - fogalmazott a miniszter, majd, miután felidézte a város múltját, kifejtette: nekünk, magyaroknak az az erősségünk, hogy soha, még a vesztes csaták után sem adjuk fel. A magyar történelem és Zalaegerszeg történetének egyik legfontosabb szava éppen ezért a mégis . Ha nekünk jól megy, akkor mégis jól megy, ha mi építünk, akkor mégis építünk, ha mi továbblépünk, akkor mégis továbblépünk. Mindenfajta ellenakarat ellenére ez a mégis , a csak azért is , akkor is tartotta fenn Zalaegerszeget, amelynek polgárai a legnehezebb pillanatokban is készek voltak az újrakezdésre, a város felvirágoztatására.

A miniszter leszögezte: a kormány Zalaegerszeggel kötött stratégiai megállapodása szintén azt bizonyítja: a városnak van jövője.

A 130 éves jubileum alkalmára készített imázsfilm levetítését követően Balaicz Zoltán polgármester idézte fel azt a becses, 130 évvel ezelőtti napot , amikor rendezett tanácsú várossá váltunk, és hivatalba lépett első polgármesterünk, Kovács Károly . Mint fogalmazott: a 130 évvel későbbi utódoknak ugyanaz a feladata: azon dolgozni, hogy Zalaegerszeg ne csak a múlt és a jelen, hanem a jövő városa is legyen.

- Zalaegerszeg a béke szigete, ahol sajátságos mélysége van az életnek. Magával ragadó környezet, karakteres emberek, a komolyan vett munka jelei mindenfelé. Egy város, ahol a maga területén mindenki azt nézi, mi az, ami összeköt, és nem azt, ami elválaszt. Így lehet együtt, közösen, összefogva valóra váltani közös álmunkat, amit úgy hívunk: Zalaegerszeg.

A közgyűlésen adták át a város kitüntetéseit. A polgármester hangsúlyozta: a díjazottak munkája nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Zalaegerszeg jó híre, szellemi rangja növekedjék.

A díszpolgári címet idén dr. Alotti Nasrinak, a Zala Megyei Kórház szívsebész főorvosának adományozta a közgyűlés. A méltatásban elhangzott: dr. Alotti Nasri 1994-ben dr. Papp Lajost követve érkezett az újonnan létrejött szívsebészetre, amelynek 1998-ban lett osztályvezető főorvosa. Az egyik legjobb beteggyógyultsági mutatókkal rendelkező osztályon megalakulása óta több mint tízezer beavatkozást végeztek, dr. Alotti Nasri maga négyezernél is több életmentő műtétet hajtott végre. A főorvos jelentős összeggel támogatta a Zrínyi-gimnázium homlokzatán levő allegorikus szobrok elkészítését, s 2004-ben bejelentette: többé nem fogad el hálapénzt. Elhatározásához napjainkban is következetesen tartja magát.

Pro Urbe-díjjal dr. Mészáros Lajost, a megyei kórház nyugalmazott tüdőgyógyász professzorát és Tombi Lajost, a város 1998 és 2010 közötti alpolgármesterét tüntették ki.

Dr. Mészáros Lajosnak komoly szerepe volt a zalai tuberkulózis felszámolásában, s elévülhetetlen érdemei vannak az asztmás és daganatos betegek gyógyításában. Tombi Lajos pedig egyebek mellett az infrastrukturális fejlesztések, a vízügy és a környezetvédelem területén alkotott maradandót, s nevéhez fűződik Zalaegerszeg ökováros-koncepciójának kialakítása.

A közgyűlésen a polgármesteri hivatal két dolgozójának munkáját is elismerték: Szakácsné Szentgróti Ágota, a humánigazgatási osztály óvodai szakreferense szakmai tanácsadói címet, Hozbor Ferenc, a közgazdasági osztály osztályvezető helyettese pedig szakmai főtanácsadói címet kapott.

Először egy Egerszeg Fesztiválon éreztem azt, mennyire jó zalaegerszeginek lenni. Minden a megszokott volt, az utcák, a házak és a terek is, talán csak a belváros volt a szokottnál vidámabb. Valami mégis megváltozott – bennem. Azóta másként tekintek a városra. Igyekszem meglátni a rejtett szépségeket (is), és kifejezetten élvezem, ahogy a kiülős-baráti-kávézós pillanatokban nyüzsög körülöttünk az élet. S jó volt most, a város születésnapján is egerszeginek lenni, és hagyni, hogy meséljen történelmünkről a Zalai nemes. Mert – Oliver Wendell Holmes szavaival – „ahol szeretünk, ott az otthonunk – az otthon, melyet lábunk elhagyhat, de szívünk soha”.

 

 

 

 

 

 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!