Hírek

2015.04.24. 12:59

35. évfordulóját ünnepli a Móricz Zsigmond Egységes Gyógypedagógiai Intézmény

Lenti - Színes műsorral ünnepelték a Móricz Zsigmond Egységes Gyógypedagógiai Intézmény 35. évfordulóját.

Korosa Titanilla

Az iskola 1980-ban kezdte meg működését, 2000-től viseli Móricz Zsigmond nevét. A ’90-es évektől az alapfokú oktatás mellett megjelent a szakiskolai képzés is és kezdetét vette a középfokú oktatás. Szakmai előrelépést jelentett, hogy a '90-es években megszervezték az utazó logopédiai szolgáltatást és a nevelési tanácsadást.

2000-ben vette fel az iskola Móricz Zsigmond nevét.A névválasztást az motiválta, hogy az író élete, küzdelme, sikerei abban a világban gyökereznek, ahol a szegénység, az esélyek, a lehetőségek számára is erős korlátokat jelentettek. A szakmai fejlődés során 2000-ben kezdetét vette az utazó gyógypedagógiai szolgálat, majd 2006-ban megszervezték a korai fejlesztést és az országban elsők közt a fejlesztő iskolai oktatás. Egy sikeres pályázatnak köszönhetően mára eszközkölcsönzőt is működtetnek.

- A speciális tantervű iskolánk a tanulásban és értelmileg akadályozott gyermekek alap-és középfokú oktatását, nevelését látja el, de felvállaljuk a különböző fogyatékossággal élő és autista gyerekek ellátását is - mondta az ünnepségen Szabóné Zakó Krisztina, az iskola igazgatója.  - Azokat a tanulókat, akiknél a földrajzi távolság és a nehéz szociális körülmények nem tennék lehetővé a mindennapos iskolában járást, kollégiumi elhelyezéssel segítjük. Célunk a befogadó emberi szemlélet átadása, fontos az egyén megsegítése. Arra kell törekednünk, hogy olyan gyakorlatban alkalmazható tudást adjunk át, amely hozzásegíti a tanulókat a másokkal való együttműködés képességére, nyílt és őszinte kommunikációra.

Az ünnepségen részt vett Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke és Farkas Katalin, a fenntartó KLIK Lenti tankerületének igazgatója is.

- Az intézmény sajátos arculatot képvisel a tankerületben - mondta Farkas Katalin. - Az itt dolgozó nevelők hivatása a gyógypedagógia, a segítségnyújtás. Különösen nagy érzékenységgel, szeretettel, megértéssel és elhivatottsággal kell közelíteniük nemcsak a gyermek, de  a szülő felé is. A Móricz-iskola nemcsak egy intézmény, hanem egy hálózat, amely a többi alatt húzódik, és nemcsak felfogja a valamilyen oknál fogva leszakadókat, de meg is tartja azokat és igyekszik szerteágazó kezével felemelni őket.

35 éves fennállását ünnepli a Móricz-iskola. Képen a műsor szereplői éneklik az Összetartozás dalát. Fotó: Kósa Róbert

A műsorban fellépett a diákok apraja-nagyja, több csoport is készült a jubileumi ünnepségre verssel, dallal, tánccal, mellettük a tanárok kórusa is színpadra lépett.

A következő héten az iskolahét keretében további programok, a diákoknak vetélkedők, a szülőknek nyílt nap is kapcsolódik az évfordulós rendezvényhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!