Hírek

2015.03.08. 16:50

Borosgazdák nedűi mérettek meg versenyeken a hét végén

Az elmúlt évet nem fogják a szőlészetről, borászatról szóló krónikák legfényesebb lapjain megörökíteni. Épp ezért dicsérendők a gazdák eredményei, a hét végén több megméretést is tartottak.

Szombaton Letenyén a Szőlő és Gyümölcstermesztők Egyesülete immár 37. alkalommal rendezte meg nemzetközi városi borversenyét a művelődési házban. A dr. Pálfi Dénes a Da Bibere Zalai Borlovagrend nagymestere (Letenye díszpolgára) vezette 12 neves zalai borászból álló zsűri elé 150 minta került. A 126 fehér, 13 vörös és 11 rosé borokat nagykanizsai, becsehelyi, csörnyeföldi, eszteregnyei, letenyei, tótszentmártoni, horvát és szlovén gazdák küldték, amelyek közül még badacsonyi bor is érkezett a színvonalas kisvárosi versenyre. Mint Somogyi András egyesületi elnöktől, alpolgármestertől megtudtuk, a bíráló bizottság döntése alapján 28 nedű arany, 75 ezüst, 33 bronz és 14 oklevél minősítést érdemelt ki. Megválasztották „Letenye város borát" is, amely Molnár Ferenc, a civil szervezet alapítója, tiszteletbeli egyesületi elnök királyleányka bora lett. Az ünnepélyes eredményhirdetést március 14-én este az iskolában tartják.

Borbírálatot rendezett az önkormányzat szombaton település gazdáinak. A megméretésre a 53 borminta érkezett, tudósított a rendezvényről Németh Károlyné. Eredmények: 7 arany, 21 ezüst, 13 bronz és 12 oklevél. A Türjei-hegyen termesztett szőlőből készített Türje legjobb fehérbora Horváth Zoltáné, vörösbora pedig Pál Zoltáné lett.

Munkában Smidéliusz Zoltán, dr. Pálfi Dénes, Somogyi András, Szládovics László (balról-jobbbra) a zsűriasztalnál. Az értékelendő mintát a letenyei Janzsó László önti a poharakba. Fotó: Mirkó Imre

Dr. Brazsil József az első bíráló bizottság elnöke, a Da bibere Borlovagrend elnök-nagymestere, úgy fogalmazott, a rendezvény színvonalas volt, azonban az eredmények mutatták a 2014. év összes nehézségét. A borászoknak nem volt könnyű helyzetük az eltérő, sajátos minőségű szőlőből bort készíteni. A boros gazdáknak meg kellett küzdeni a kedvezőtlen időjárással, s akiknek ez sikerült, ők arany és ezüst, akik nehezebben birkóztak meg a feladattal ők bronz és oklevél minősítést értek el.

Keszler Viktor, a második bíráló bizottság elnöke, borász úgy fogalmazott, a település a borvidékhez csatlakozását a helyi boros gazdákkal egyetértésben szabad kezdeményezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!