Hírek

2015.01.02. 12:21

Zalai örömök, sikerek 2014-ben: Mia Szofi, Tsugaru-szoros, 25 év tánc

Zala megye - Világra szóló sportteljesítmények, kitűnő szerepek és egy kislány születése éveként szerepel majd az emlékezetben 2014 az alábbiakban megszólaló ismert zalai honfitársaink számára. Noha a mögöttünk hagyott esztendő sokaknak nehéz év volt, nekik örömökkel lett teljes.

Benedek Bálint

Mányoki Attila zalaegerszegi hosszútávúszó már számos utánozhatatlan teljesítményt tudhat maga mögött, 2014 augusztusában azonban olyasmit vitt véghez, ami előtte csak 12 embernek sikerült a világon. Japánban átúszta a Tsugaru-szorost, amely az ott uralkodó rendkívüli időjárási körülmények miatt a világ hét legnehezebben meghódítható úszótávja közt is a legveszélyesebbnek számít. (A beugró a La manche csatorna átúszása volt.)

- Annak örülök, hogy a cél, amit kitűztem, maradéktalanul teljesült, hiszen nemcsak az átúszás volt a lényeges, hanem az idő is. A második legjobb idővel sikerült teljesítenem - mondta a fegyelmezett sportoló, aki a felkészüléssel is elégedett volt.  Csupán 50 éve lehetséges az átúszás, azóta szervezik meg a japánok. Mint Attila mondja, két fehér cápa is felfigyelt őrá, a vízben a pulzusszáma miatt már  messziről érzékelték a jelenlétét, szerencsére a mozgás megállításával sikerült elterelnie magáról az óceán csúcsragadozóinak figyelmét.

Mányoki Attila a japén szoros átúszása után, két segítőjével, volt Mizushima kapitánnyal és a kép jobb oldalán álló Masayuki Moriya szervező és navigátorral

Mányoki Attila a hét meghódítandó helyszínek esetében visszafele halad, már ami a nehézségi fokot illeti. Idén két amerikai vállalkozást választott. Los Angeles és Hawai szigete várja őt. Éjszaka kell majd úsznia, ráadásul a kockamedúzák élőhelye felett. Tudni kell, az „ő" mérgük ellen egyelőre nincs ellenszer, halálos a csípésük. A másik helyszínen tigriscápák tanyáznak, akiknek nem szokásuk futni hagyni áldozatukat.

- Életveszélyes akciókba fog...

- Ez benne van a pakliban, tisztában vagyok vele. Kilépek a komfortzónámból, így van. Olyan helyeken úszom, ahol nem én vagyok a tápláléklánc csúcsán, ráadásul a saját fizikai határaimat is feszegetem. Amikor beugrom az óceánba, tudnom, kell, ott nem én leszek a főnök. El kell fogadnom a körülményeket. A széllel, a vízzel, az állatvilággal nem lehet megegyezni, nem lehet velük bundázni. Ilyenkor megérzem, hogy az ember porszem ebben a gépezetben. De azt is tudom, hogy sok embernek okozok örömöt ezzel, ami nem akármilyen motiváló tényező. Nagyon megtisztelő számomra, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság által kiadott, az elmúlt év legjobb sportolóit bemutató kiadványba bekerültem, egyedüli zalaegerszegiként.  Pedig nem is olimpiai sportágat művelek.

Az elismerés azt jelenti, hogy odafigyelnek rá, ami nem véletlen, hiszen messzire viszi Magyarország jó hírét. A hét helyszín közül tehát megvan a La Manche csatorna és a Tsugaru-szoros átúszása, idén abszolválja a két amerikait, majd következik Gibraltár szorosa, Skócia (tíz fokos vízzel) és Új -Zéland. Ha minden igaz, 2017 őszére Mányoki Attila mind a hét próbatételt elraktározhatja emberfeletti teljesítményeinek képzeletbeli hátizsákjába.

A három és fél hónapos Mia Szofi hangja beszélgetésünk alatt jól  hallatszik a háttérben, elégedetten gügyög. Hertelendy Attila, a Hevesi Sándor Színház fiatal művésze a büszke apa. A kislány a négyéves Mór testvéreként érkezett a családba, ahol már van két nagyobb tesó is. Ennél jobb nem is történhet az emberrel, minthogy gyermeke van, vallja a pár, Eszter és Attila. Örülnek annak, hogy a testvérek nem féltékenyek egymásra, Mór nagyon várta a hugát,  tudta, hogy anya pocakjában ki növekszik. Az édesapa jelen volt a szülésnél, segített, azt mondja, kicsit rosszabbra számított, de jó érzés, hogy sikerült helytállnia.

Hertelendy Attila színművész és Mia Szofi, a kislánya

Érdekes módon a színművész egyébként a színpadon is gyakorolhatta az apaszerepet ebben az évadban. Lassan beérik erre a szerepkörre, hiszen jó néhány évig láthattuk jobbnál jobb táncos komikus figurák bőrébe bújva. Szinte hihetetlen, de már 18 éve tagja a társulatnak. Most azonban a Kölyök című musicalban és az Anyu én vagyok produkcióban is apát játszott. Előbbi Charlie Chaplin életét elevenítette fel, utóbbi pedig vidám, személyiségcserélős mai történet Nógrádi Gergely tollából.

- A Kölyök darabot játszottuk, Mór fent ült a karzaton, én énekeltem az eltávozott szerepbeli kisfiamhoz szóló szomorú dalt („Kisfiam, te odafent..."), közben a saját kisfiam hallgatta, majd leintegetett, „ szia apa, én itt vagyok..." Nagyon megindító volt.

Hertelendy Attilára a Csókos asszony című operettben vár a következő feladat, a bemutató január 30-án lesz.

Tavaly ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját a nagykanizsai Szan-Dia Fitness Sport Club. A jeles alkalomból rövid, ám annál tartalmasabb időutazásra invitált bennünket, az egyesületet a kezdetektől irányító Vágó család. A negyed évszázad alatt pontos számításaik alapján 4326 fiatallal szeretették meg a mozgást.

A klubot az 1989-ben megszűnő Olajbányász tornaszakosztályának romjain alapította Vágó László és felesége. Kezdetben különféle iskolák tornatermeiben tartottak ovis tornát, jazztáncot és aerobikot. Két évvel később a Csengery utcában egy pincehelyiségben nyitották meg első bázisukat, ahol évekig dolgoztak. Számos kiváló tornászt neveltek ki, a Fit-Kid alapítóiként a fitneszben is letették névjegyüket. Egy kínai alapítvány jóvoltából 1998 és 2007 között több mint 70 fiatal juthatott el a távol-keleti országba. Később Ausztriában egy fellépés alkalmával ismerkedtek meg a kötélugrással, melyben szintén sikeresek lettek, sőt 2008-ban egyéni, három évvel később pedig már csapat Európa bajnokságot tartottak Nagykanizsán. Időközben a modern táncban is megmutatták a tudásukat: 2010 és 2013-ban szintén a dél-zalai városban rendezték meg az International Dance Federation (IDF) világbajnokságát.

A Szan-Dia FSC fiataljai néhány héttel ezelőtt a HSMK-ban rendezték meg a 22. Kanizsa Pékség Fitnesz Fesztivált, melyen ismét varázslatos világba repítették el a közönséget. E hagyományos gálával búcsúztatták a 2014-es évet, mely az egyesület elnöke és edzője, Vágó Lászlóné, a gyermekek Marcsi nénije szerint az összes közül az egyik legsikeresebb volt.

- Ez persze betudható annak is, hogy 25 éve dolgozunk ugyanolyan lendülettel - folytatta az edző. - Jóleső érzéssel tölt el bennünket, hogy azok a szakemberek, akik manapság a városban táncoktatással foglalkoznak, egykor a mi tanítványainkként kezdték.

Az egyesület névadói, a Vágó család leány gyermekei, Alexandra és Diána szintén a sportban helyezkedtek el, s jelenleg edzőként segítik a munkát. Marcsi néni nem csak a saját csemetéire büszke, hanem azokra a táncosokra, tornászokra és kötélugrókra, akik az egyetem elvégzését követően szintén tanárként állnak majd helyt. Többek között Hárs Gergő, Szekeres Barbara, Hetési Violetta, Tikos Kitty valamint Szabó Tímea életformájává vált a sport.

- Szerencsére a fiatalok is hasonlóan nagy lelkesedéssel vetik bele magukat az edzésekbe, a jó társaság miatt legalább erre az időre elfelejtik az internetet, s ez ma kincset ér - tette hozzá Vágó Lászlóné. - Pedig nálunk szigor van, ugyanis azt valljuk, hogy csak így lehet sikereket elérni. A huszonöt év eredményei és a 4326 gyermek igazol bennünket.

A „szandiások" 2014-ben sikeres kanizsai kötélugró diákolimpián szerepeltek, a modern táncosok a pulai világbajnokságról 8 arany-, 4 ezüst-, és 4 bronzéremmel tértek haza. A 300 főt megmozgató klubnál remélik, hogy az új év is hasonlóan kiváló eredményeket tartogat számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!