Hírek

2015.01.02. 18:50

Még hat hosszú hétvégénk lesz

Idén visszakapjuk, amit tavaly elveszítettünk: 2014-ben több állami ünnep esett hétvégére, 2015. viszont hemzseg a hosszú hétvégéktől.

Varga Lívia

Tavaly sok ünnep volt a hét közepén vagy éppen a hétvégén, 2015-ben azonban jön a kárpótlás: a péntekre vagy hétfőre eső munkaszüneti napoknak köszönhetően összesen hét hosszú hétvége van az esztendőben.

Az elsőnek a felén máris túlvagyunk: január 2. pihenőnap volt, így az új év négynapos víkenddel indul. Persze, ennek ára van, hiszen ezt a pénteket egy hét múlva, január 10-én le kell dolgozni.

Március 15. idén vasárnapra esik, tehát a forradalom és szabadságharc ünnepe nem befolyásolja a munkarendet. A húsvét idén is korán lesz: április 6-án, hétfőn pihenhetünk, locsolkodhatunk vagy éppen kirándulhatunk, tehát, ahogy az húsvétkor lenni szokott: a szombattal és a vasárnappal együtt hosszú hétvégére készülhetünk.

Alig egy hónap, s máris nyerünk újabb három napot, hiszen május 1. péntekre esik. Május 25. pedig pünkösdhétfő, azaz egy hónapon belül két hosszú hétvégénk is lesz.

Augusztus 8-án, szombaton munkába kell majd menni, cserébe viszont négy egybefüggő „dologmentes" napot kapunk, hiszen Szent István király ünnepe, azaz augusztus 20. csütörtökre esik, s vasárnapig már nem is kell munkába mennie azoknak, akik „rendes" munkarend szerint dolgoznak.

Október 23. idén péntekre esik, így az őszi wellnessre készülők tervezhetnek egy kis kikapcsolódást az év végi hajrá előtt. Ezután viszont már nincs lazítás, mivel november 1-je vasárnap, így a következő ünnep már csak karácsonykor lesz.

A Munka Törvénykönyve szerint december 24. még mindig nem számít munkaszüneti napnak, ezért szenteste napját december 12-én, szombaton kell ledolgozni. December 25-26. péntek és szombat, így a 27-i vasárnappal együtt négynapos hosszú hétvégével zárul a 2015-ös hosszú hétvégék sora. És rögtön egy ilyennel indul 2016. is, 1-je ugyanis jövőre péntekre esik.

És mindezekhez némi múltidézés: az 1990-es év volt az utolsó, amikor a vasárnapot is munkanapnak rendelték el, akkor március 11-én dolgozni kellett. Azóta szombatonként dolgozzuk le a hét közbeni extra pihenőnapokat. A hosszú hétvégék listáját egyébként a nemzetgazdasági miniszter rendelete szabályozza.

Szakemberek szerint nagy vonalakban már most tanácsos megtervezni az idei esztendő programját, különös tekintettel a szabadságokra, ez ugyanis segít abban, hogy hatékonyabban gazdálkodjunk az időnkkel, s nem mellékesen, mindig van mit várni a dolgos hétköznapok közepette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!