Hírek

2015.01.07. 07:07

Fogorvosként dolgoztak a fogtechnikusok, kuruzslás miatt emeltek vádat ellenük

Nagykanizsa - Fogorvosként dolgozott apa és leánya, ám ehhez megfelelő végzettségük nem volt. Az ügyészség nemrég emelt vádat az ügyben kuruzslás miatt.

Arany Gábor

A vádiratba foglaltak lényege szerint a most 56 éves, fogtechnikus végzettségű kanizsai H. József és 55 éves felesége 1997-ben alapított betéti társaságot, eleinte csak fogtechnikai szolgáltatásokra. Ebbe később bekapcsolódott lányuk is, aki a fogtechnikusi végzettsége mellé megszerezte idővel fogászati asszisztens képesítést is. A betéti társaságuk Nagykanizsán és Murakeresztúron 2000-től, illetve 2004-től működtetett fogorvosi rendelőt is szerződéses orvosokkal.

Dr. Pirger Csaba

A helyzet azonban 2011-ben megváltozott, az új fogorvossal akkor megkötött szerződés szerint az orvosnak mindkét helyet el kellett volna látnia, ám a kanizsaiban soha nem fordult meg. Az ügyészség megállapítása szerint ugyanis H. Józsefék elhatározták, hogy az OEP által nem finanszírozott kanizsai rendelő költségeinek csökkentése érdekében a fogászati beavatkozásokat maguk, az apa és leánya végzik el. Ebben H. Józsefné, valamint egy alkalmazott fogászati asszisztensük segített. Tették ezt annak ellenére, hogy tudták, ezeket a beavatkozásokat csak fogorvos végezhetné el.

Ezt követően 2011 augusztusától 2012. október végéig hatvannégy pácienst rendszeres fogorvosi ellátásban részesítettek. Fogat tömtek, húztak és csiszoltak, gyökért kezeltek, koronapróbát és lenyomatlevételt végeztek. Fogkövet távolítottak el, protézist helyeztek fel, illetve vettek le. Ezekhez a műveletekhez azonban fogorvosi, illetve dentálhigiénikus végzettség kellett volna, ám nekik nem volt.

A beavatkozások során rendelőjükben azt a téves képzetet keltették ezekben a páciensekben, hogy fogorvos látja el őket. Sőt tevékenységüket fogorvosi rendelőként hirdették még az újságokban is.

További huszonegy páciensük tudott róla, hogy az őket ellátó személyek nem fogorvosok, mégis vállalták a kezeléseket, de H. Józsefék esetükben sem járhattak volna el.

Mindezek mellett tevékenységük során recepteket hamisítottak, mivel hozzáfértek a velük szerződött fogorvosnő biankó orvosi vényeihez. Ezeket felhasználva a fogászati problémák kezelésére használatos szereket, antibiotikumokat írtak fel, váltottak ki. Arra is volt példa, hogy a recepteket a doktornő helyett valamelyikük írta alá.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba érdeklődésünkre közölte, az ügyben a házaspár és lányuk, valamint fogtechnikus alkalmazottjuk ellen kuruzslás, illetve hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járási Ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!