Hírek

2015.01.24. 15:45

Finomságok répából

Nagykanizsa – A hagyományos, paradicsomos és füstölt húsos kerekrépás finomságok helyett az ételkülönlegességek voltak túlsúlyban, a Mindenki Házában szombaton megtartott 15. Répafőző Fesztiválon. Az érdeklődők ezt egy cseppet sem bánták, a felkínált ételekből egy falat sem maradt.

Benedek Bálint

Az elmúlt tizenöt évben számos dolog megváltozott, a zsűri is kicserélődött, egyetlen dolog viszont állandó: a savanyított kerekrépa. Bár a zöldségtermesztéssel foglalkozó zsűritag, Vadkerti-Tóth Jánosné Mariann elárulta: a tavalyi rengeteg csapadék – a szélsőséges időjárási körülményeket ugyan jól tűrő – kerekrépának is megártott, a gumók nem fejlődtek ki teljesen – apróbbak maradtak. A miklósfaiakat azonban ezúttal sem kell félteni, a speciálisan, titkos recept alapján savanyított répa felhasználásával több háztartásban is készültek a finomságok. Az ingyenes 15. Répafőző Fesztivált szervező Miklósfai Közművelődési és Városszépítő Egyesület viadalára ezúttal több kategóriában: hagyományos répaétel savanyított répából, répából készült különlegességek valamint répás rétes és répás édességek kategóriákban lehetett nevezni.

A zsűri több szempont alapján vette górcső alá az ételeket. Nézték, hogy az adott minta mennyire felelt meg a hagyományos jellegnek, de az íz, illat, a karakter és az összbenyomás is rendkívül fontos volt. Az ítészek elnöki tisztségét, Rákhely Árpád szakács-szakoktató látta el, mellette a korábbi viadalokon még versenyzőként szereplő Dancsó Károlyné, Berke Zoltánné a városrész iskolájának szakácsa, Varga Tünde szakácsmester, Pálfi Zsuzsanna mestercukrász, Vadkerti-Tóth Jánosné kerekrépa savanyító mester és Kóbor Béla vendéglős igyekezett értékelni az asztalra tett mintákat.

A versenyre közel harminc étellel neveztek, a zsűri elnöke, Rákhely Árpád az első répafőző fesztiválon szerepelt először a bírák között, így a jubileumira örömmel tért vissza. Nem találta szerencsés „húzásnak”, hogy a jelentkezők ezúttal kevesebb, hagyományos jellegű, csülkös, babos és paradicsomos répát készítettek.

- Elképzelhető, hogy a miklósfaiak otthon, heti szinten megkínálják a családjukat a finomsággal, ezért a versenyre inkább különlegesebb étellel rukkoltak elő – tette hozzá a szakember. – A friss irányzatnak köszönhetően persze számos új, ínycsiklandozó répaételt ismerhettünk meg, melyek eddig hiányoztak a gasztronómiai térképről.

Került az asztalra vajban karamellizált répával töltött csirkecomb fehérboros gyömbéres szósszal, kerekrépa szarvasgombás vadnyúl raguval, sajtos répafészek, körtés répaleves pirított mogyoróval és répás habos mini pite. Utóbbi finomságokat a miklósfai Lesták Eszter és testvére András készítette, akik a tavalyi szakmai különdíj után még éreztek magukban kellő elszántságot a répás receptek tökéletesítéséhez.

- Nagy segítség a világháló, az ott talált ötleteket a saját kreativitásunkkal ötvöztük – mesélte Lesták Eszter. – Az első próbasütést a család értékelte, s mivel otthon kiváló minősítést kaptunk, élesben is bemutattuk a répás csodákat.

Jól tették, hiszen a kóstolásra szánt finomságok alig húsz perc alatt elfogytak.

Dénes Sándor polgármester rajong a répa életekért, különösen a csülkös, babos répa a kedvence. Örült annak, hogy a fesztivál jóvoltából a miklósfaiakat, s ezen keresztül a várost is az egész országban megismerték, sőt a kerekrépa a dödölle mellett hamarosan bekerülhet a megyei értéktárba is.

Minden kategóriában díjazták a dobogósokat. A hagyományos ételek között a Palini-iskola csapata nyert, míg az ételkülönlegességeknél a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának varázskonyhája kapott aranyérmet. A répás édességek versenyében pedig a Mindenki Háza rétesei állhattak fel a dobogó csúcsára. A zsűri szakmai díját Lesták Eszter és Lesták András nyerték el. A közönségdíjat a Pensio Kft. együttese vehette át, míg a szervező egyesülettől a tizenöt éve induló, Drávecz Lászlóné ajándékot kapott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!