Hírek

2015.01.20. 17:40

Csendes demonstráció Zalaegerszegen és Nagykanizsán

Zalaegerszeg és Nagykanizsa közgyűjteményi és művelődési ágazati szakszervezeti tagjai is csatlakoztak a KKDSZ keddi felhívásához.

Arany Horváth Zsuzsa

Január 20-án, a magyar kultúra napja előtt két nappal a Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) civil szervezetek és a társszakszervezetek bevonásával csendes demonstrációt szervezett. „A művelődés a rendszerváltás óta egy kormány számára sem jelentett prioritást. A kultúra intézményei és a bennük dolgozó szakemberek egyre mostohább körülmények között vegetálnak", írta felhívásában a szakszervezet. Az ágazatban 2008 óta nem volt béremelés, a reálkereset egyharmadával csökkent.

– Politika és pártsemleges összejövetelünk célja, hogy felhívja a figyelmet intézményeink és a bennük dolgozók gondjaira – mondta elöljáróban Cserhalmi Henrietta, a KKDSZ zalai szervezetének elnöke, a megyei könyvtár munkatársa. – Rajtunk kívül 17 magyar város láthat csendes gyertyagyújtást, de Brüsszelben is zajlott hasonló rendezvény. Szeretnénk, ha felfigyelnének arra, úgy érezzük, mintha megfeledkeztek volna rólunk, a vegetálás szintjére jutottunk. A központi költségvetésből a könyvtárnak jutó forrásból 10 százalékot kellene könyvbeszerzésre fordítani, de lassan napi működés is gondokat okoz. Nemhogy több pénzből gazdálkodhatnának a könyvtárak, múzeumok, közművelődési intézmények, hogy követhetők legyenek például a könyvárak, inkább elvonásokra kell készülniük. A bérrel kapcsolatban most arról tájékozódhattunk az Hoppál Péter államtitkári nyilatkozat alapján, hogy talán 2016-ban lesz esedékes.

A városi támogatások is szűkülnek a hírek szerint, így többek közt csökkentett munkaidő van napirenden, jelezték az érintettek.

Zalaegerszegen Cserhalmi Henrietta szólt az egyre romló helyzetükről, s ennek ellenére töretlen hivatástudatukról, majd Gyenes Imre olvasott Örkény István Egyperces novelláiból. A Göcseji Múzeum munkatársai nevében Megyeri Anna olvasott fel Mikó Imre (1805-1876) erdélyi politikus a kultúra megtartó erejét hirdető írásából. Pál Éva könyvtáros Radnóti verset szavalt. Végül a teret megtöltők Nagy László Adjon az isten című versét mondták el együtt.

 

Nagykanizsán a Hevesi Sándor Művelődési Központ elé gyűltek negyed órára a helyi KKDSZ szervezet tagjai. Itt is a szakszervezeti vezetőjük, a 33 éve a szakmában dolgozó Horváthné Gelencsér Edit és Kardos Ferenc, a városi könyvtár igazgatóhelyettese mondott pár szót, majd Berzsenyi Magyarokhoz című verse, valamint Radnóti Miklós Nem tudhatom című költeménye hangzott el.

 

A KKDSZ összesen 22 500 főt számlál, Zala megyében 127 tagja van jelenleg.

Kapcsolódó cikk:

Béremelésért tüntetnek kulturális dolgozók a fővárosban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!