Hírek

2015.01.14. 15:48

Az útdíj-rendszer próbaüzeme után a kormány változtathat

Nincs egyértelmű információ arról, hogy hosszútávon fizetős marad-e a 86-os főút Szombathely és Szeleste közti, falvakat elkerülő szakasza. De az biztos, hogy az úton jelenleg fizetniük kell a közlekedőknek.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szilveszter előtt egy nappal hozta nyilvánosságra a hazai közlekedési rendszert alapvetően megváltoztató listát a fizetőssé tett útszakaszokról. A változásnak vannak nyertesei és vesztesei is – ám a vasi autósok, illetve a 86-os főút említett szakaszát gyakran használók biztosan az utóbbi táborba tartoznak.

Tiltakozók a 86-os út Szombathelyt elkerülő szakaszán. Az útdíjat a főút egy 15 kilométeres szakaszára vezették be. A Vas Népe szerint sokan úgy tüntetnek, hogy nem járnak ezen az úton. Fotó: Büki László (MTI)

Illetve nem használt az ügy Hende Csaba szombathelyi fideszes parlamenti képviselő, honvédelmi miniszter presztízsének sem, aki a múlt év végén még ellenzéki riogatásnak nevezte a főút fizetőssé tételéről szóló híreket. A politikus aztán a tények ismeretében diszkriminatívnak, igazságtalannak és elfogadhatatlannak nevezte a határozatot. Többek közt azért, mert a 86-os „csak" főút, és ráadásul még nincs is készen teljesen.

Előbbi érvet méltányolva döntöttek az illetékesek az év elején, hogy kiveszik a fizetős szakaszok közül az M30-as főút egy Miskolc melletti darabját. Illetve újabb hírek szerint – ezeket a Blikk szellőztette meg – valószínűleg nem kell fizetniük az autósoknak Veszprémnél, a 8-as főút néhány kilométeres darabján sem. A 86-os mentességéről azonban egyelőre nincs szó.

A távirati iroda megkeresésére az NFM úgy reagált: jelenleg az útdíj-rendszer próbaüzeme zajlik, esetleges változásokról a kormány dönthet ennek lezárulta után. Hende Csaba a Vas Népének azt nyilatkozta: egyeztetést kezdeményez miniszter kollégájával, Seszták Miklóssal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!