Hírek

2015.01.11. 14:35

Az ország megerősítését elvégző Bethlen István emlékét őrzi a bál

Nagykanizsa - Szombat este a Medgyaszay Házban negyedik alkalommal rendezték meg a dél-zalai város és a térség hagyományos bálját, a Bethlen-bált.

Horváth-Balogh Attila

A bál bevételét – ahogy az lenni szokott – jótékony célra, a családok átmeneti otthona támogatására ajánlották fel. A megjelent szép számú vendéget Dénes Sándor polgármester köszöntötte.

– Bebizonyosodott, hogy Nagykanizsának és a térségnek szüksége van egy ilyen szép, hangulatos báli alkalomra, mely lehetőséget ad az összetartozás és a közösségi élmény megélésére – jelentette ki a polgármester.

Karádi Ferenc alpolgármester és Dénes Sándor köszönti Balogh Lászlót, a humán bizottság elnökét. A háttérben Bethlen portréja.

– Összetartozásunk alapját és tartalmát a közös hagyomány és a sok-sok beszélgetés jeleníti meg. Ahogy azt a Nobel-díjas író, Paulo Coelho megfogalmazza: "Minden emberi kapcsolatban a legfontosabb a beszélgetés... Ha meg akarjuk változtatni a világot, vissza kell térnünk abba a korba, amikor a harcosok leültek a tűz köré, és történeteket meséltek." Vagyis akkor tudunk igazán együtt élni, gondolkodni és a jövőt tervezni, ha saját hagyományunkat úgy fogjuk fel, mint a tűz ünnepét. Amit őseink, elődeink azért gyújtottak, hogy bevilágítsa és melegítse életüket. A tüzet pedig táplálni kell, amit az ilyen ünnepnapok tesznek lehetővé, amikor megállunk egy pillanatra, hogy beszélgessünk, elmondjuk egymásnak örömeinket, bánatainkat. Ilyenkor döbbenünk rá, mennyi közös értékünk van, amelyek erőt adnak a sikeresebb jövő megteremtéséhez.

A polgármester után a bál elindítója, Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő is beszédet mondott. Ő hangsúlyozta: nem véletlen, hogy Bethlen-bál lett a Bethlen-bál, hisz bár Nagykanizsához neki nem volt túl erős kötődése (rövid ideig a város országgyűlési képviselőjeként tevékenykedett), de a munka, amit miniszterelnökként elvégzett, példamutató.

A beszédek és a pezsgős köszöntés után az Eraklin Táncklub tagjai járták a nyitótáncot, majd a Vivat Bacchus Énekegyüttes lépett fel. Az esthez a zenét a Moon River Band szolgáltatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!