Hírek

2015.01.20. 12:23

Autóval tépték ki a bankautomatát

Zalaegerszeg – Jogerősen is hét-hét év börtönre ítélték azokat a férfiakat, akik 2012. szeptember 27-én kora hajnalban bankautomatát téptek ki a helyéről Nagyvázsonyban.

Arany Gábor

A három középkorú férfi, közöttük a korábban 17 évig rendőrként szolgált, de leszerelése után többször – halált okozó ittas járművezetés, súlyos testi sértés, hivatali visszaélés miatt – elítélt, bodroghalomi P. István Nagykanizsán tartott előzetesen találkozót, hogy a lopás részleteit megbeszéljék. Ekkor határozták el, hogy pénzkiadó automatát szereznek. Ehhez a három férfi és negyedik ismerősük feltérképezte Zala, Vas és Veszprém megyét, hogy a célnak megfelelő bankjegykiadó automatát találjanak. Erre Nagyvázsonyban találtak rá, mert a készüléken nem volt jelzés, hogy a pénzt festékpatron védi. Ezek után beszerezték a szükséges szerszámokat, drótkötelet loptak Nagykanizsán, majd erős autót kerestek. Erre a kehidakustányi termálfürdőnél bukkantak rá.

Szeptember 26-án délután az öltözőből ellopták egy német vendég autójának indítókulcsát, majd a BMW 525 XD-t is. A járművet ereje és vonóhorga miatt találta alkalmasnak a feladatra a két zalai és távoli rokoni szálakkal hozzájuk kötődő borsodi férfi. Az autót először Balatonfüreden parkolták le, majd saját autóval visszamentek Nagykanizsára, és E. Gyula lakásán megbeszélték a továbbiakat. Innen indultak éjszaka ellopni az ATM-et. Először Balatonfüredet érintve már a két autóval Siófokra mentek, ott hagyták a saját autójukat, majd a BMW-vel Nagyvázsony felé vették az irányt. Szeptember 27-én hajnali három óra előtt nem sokkal értek oda. A drótkötéllel második próbálkozásra kitépték a pénzkiadó berendezést, ami kettétörött, ekkor az ötmillió forintot rejtő pénzkazettát tartalmazó négymázsás részét autóba emelték és elhajtottak.

A közelben egy erdei úton megpróbálták a kazettát kinyitni, de hiába. Ez után a gépkocsival keletre indultak, s bár Balatonalmádinál rendőri ellenőrzésbe botlottak, pár kilométer után lerázták az utánuk eredő kéklámpás, szirénázó járőrautót. Ezek után a pénzes kazettát Királyszentistván közelében elrejtették, a BMW-t pedig Nádasdladány mellett az erdőben állították le. Itt azonban egy hivatásos vadász rajtuk ütött és P. Istvánt elfogta, majd átadta rendőröknek. Társai elmenekültek, de még aznap visszatértek a királyszentistváni kőbányához aggregátorral, flexszel felszerelkezve és szétbontották a kazettát, a benne talált 5,2 millió forintot szétosztották egymás között. Ők két hónappal később kerültek rendőrkézre. A férfiak a lopáson túl további ötmillió forintos kárt okoztak a banknak a rombolással

A keszthelyi járásbíróság tavaly júniusban hét-hét év börtönre ítélte a lopásban részt vett három férfit, akik ez ellen enyhítést kérve fellebbeztek. A Zalaegerszegi Törvényszéken kedden született másodfokú ítélet a szabadságvesztés mértékét helyben hagyta, néhány részletében változtatva csak meg az első fokon született határozatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!