Hírek

2015.01.21. 14:45

A suszter maradjon a kaptafánál?

Nagykanizsa - Etikus-e az évek óta talpon maradni igyekvő, az önkormányzatnak adót fizető könyvesbolttal szemben, ha az oktatási intézményekben a pedagógusok is foglalkozhatnak könyvárusítással?

Horváth-Balogh Attila

Ezzel a problémával kereste meg lapunkat Magyar Tibor, a nagykanizsai Deák Könyvesház tulajdonosa.

– Sajnos, azt tapasztalom, hogy mostanában már mindenhol lehet könyvet kapni, miközben régebben végzettséghez kötötték ezt a fajta kereskedelmet – bocsátotta előre Magyar Tibor. – Ezért számomra érthetetlen, hogy kis túlzással már csavarboltban is lehet lexikont vásárolni. A legnagyobb problémát azonban az oktatási intézmények, iskolák, óvodák okozzák, ahol ugyancsak folyamatosan árusítanak könyveket, ami nekem számszerűsíthető bevételkiesést okoz. Nem tudom, nem lehetne-e ennek gátat szabni akár az önkormányzat részéről, hiszen én évek óta fizetem az iparűzési adót, illetve engem, mint vállalkozást köteleztek az online kassza bekötésére is – ami szerintem az iskolák, óvodák esetében nem mondható el... Ez így nem korrekt.

Magyar Tibor hozzátette: az óvodai, iskolai könyvárusítás mögött a nagy könyvárusító hálózatok állnak.

Magyar Tibor helyi kereskedőként pozitív diszkriminációt vár. Fotó: Szakony Attila

Megkerestük az ügyben a nagykanizsai polgármesteri hivatal humán és hatósági osztályának vezetőjét, Bagarus Ágnest is. Ő csak az önkormányzati fenntartásban maradt óvodák vonatkozásában tudott véleményt mondani, de vélhetően a KLIK-fenntartású iskolák esetében is azonos helyzettel találkozhatunk.

– Amit Magyar úr mond, az nem helyi dolog, hanem országos jelenség – bocsátotta előre. – Az oktatási intézményekbe a kiadók szülői megrendelésre rendszeresen visznek folyóiratokat és nyilván, azokkal együtt a korosztálynak megfelelő könyveiket is megpróbálják ott értékesíteni. Ezekről a pénzmozgásokról számlát adnak, tehát semmi törvénybe ütközőt sem csinálnak. Azt gondolom, amíg ez így van, a piacgazdaság folyamataiba az önkormányzatnak nincs beleszólása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!