Hírek

2014.12.02. 17:05

Megkezdődött az Idősek Hete

Nagykanizsa - A szociális intézményi keretek között élő illetve a szociális gondozásban részesülő időskorúak számára a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény már 21. alkalommal szervezte meg az Idősek hete rendezvénysorozatot.

Benedek Bálint

Kedden a Honvéd Kaszinó tükörtermében kulturális programokkal színesített ünnepi gálát tartottak.

- Két perc nevetés egy nappal meghosszabbítja az életet – vallja a 93 éves Kém József. – Amikor a hosszú élet titkáról faggatnak, mindig csak annyit mondok: a lélegzést soha nem szabad abbahagyni. A viccet félretéve évek óta házilag különféle gyógynövény esszenciákat gyártok, s ha valami nyavalya elér, akkor ezekhez nyúlok.

A korábban járművezető vezető oktatóként magánvállalkozást irányító férfi szerint az ilyen ünnepi alkalmakkor lehetőség nyílik a beszélgetésre és az új viccek elmesélésére. Hasonlóan gondolkozik, a 75 éves Harcz Lajosné Gizi néni a Kodály idősek klubjának alapítója is. Szerinte az idősek hete programjai megszínesítik a téli, szürke hétköznapokat valamint talán a nyugdíjasok könnyebben készülhetnek fel a közelgő ünnepi időszakra. A kanizsai hölgynek szerencséje van, hiszen szerető család veszi körül, fia folyamatosan gondoskodik róla, s unokái is rendszeresen látogatják.

- Minden kortársamnak csak ajánlani tudom az időskori aktív életet, hiszen valósággal feltölti a szervezetet energiával, ilyenkor kicsit a betegségek is háttérbe szorulnak – tette hozzá Gizi néni. – A gálaműsorok pedig átmelegítik a testet és a lelket, ráadásul kitűnő orvossággal szolgálnak magány ellen.

Koller Jutka a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény vezetője szerint ez utóbbi célt szolgálja a rendezvény sorozat, melyben 300 idős érintett. A város összes idősklubjában, de még Surdon és Zalakomárban is tartanak ünnepségeket. Dénes Sándor polgármester és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő is köszöntőjében kiemelte: az idősek élettapasztalatára, a higgadt bölcsességére, a türelmükre és a tanításaikra szükségünk van.

- Számunkra alapvető, hogy képviseljük és kiálljunk azon gondolat mellett, mely szerint a nemzedékek közötti kapocs, a generációk közötti együttműködés életünk legfőbb forrása – fűzte hozzá a polgármester.

Majd Csárdi Tamás Zalakomár és Kanász János Surd polgármester is köszöntötte a megjelenteket. A legidősebbek ajándékokat vehettek át. A hölgyek között 92 éves Szirtes Istvánné a Zrínyi klub tagját, míg a férfiaknál a 93 éves Kém József a Corvin klub nyugdíjasát jutalmazták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!