Hírek

2014.12.29. 15:34

Eltávolítja a stégeket a Vízügyi Igazgatóság

Még a jegesedés beállta előtt eltávolítja a vízben maradt - legtöbbször illegálisan kialakított - stégeket a Vízügyi Igazgatóság, hiszen azok később veszélyt jelenthetnek a hajók, fürdőzők számára.

Keszey Ágnes

A stégeket mederhasználati engedély birtokában lehet kialakítani. A Balatonon 1400 stég elhelyezésére kértek engedélyt tulajdonosaik.

– Mióta egyszerűsödött a igénylés és az engedély kiadása, és a fizetendő összeg évente négyzetméterenként ezer forint azóta sokat javult a jogkövető magatartás, kevesebb az illegális építmény - mondta el lapunk érdeklődésére Tóth Sándor, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese.

A szabályok szerint a stégeket október 31-ig el kell távolítani a vízből, hiszen ezeket a jegesedés jelentősen rongálhatja.

– Néhány éve még több száz, az elmúlt években már csak 20-30 stég marad a tóban- ezek zömében illegális építmények. Felderítésük folyamatos, de sok van nádasokon belül, melyek nincsenek szem előtt, így nehéz észrevenni. A jég elmozdíthatja, elsodorhatja a szerkezetet és ha hajózóútba vagy strand területére kerül, komoly balesetveszélyt jelenthet. Ezért ezeket elbontjuk, majd hat hónapig tároljuk. Ha tulajdonosa jelentkezik érte, a tárolási díjat kell megfizetnie és visszakapja, ha nem jön érte senki, akkor hulladékként értékesítjük.- adott tájékoztatást a vízügyi szakember.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tapasztalatai alapján elmúlt években egyébként a Balaton zalai részén elenyésző az illegális és vízben maradó stégek száma, azok inkább Ábrahámhegy, Zánka, Balatonmáriafürdő és Balatonfenyves térségében fordulnak elő inkább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!