Hírek

2014.11.21. 20:56

Zalából is mentek tüntetni a Liga szakszervezetek tagjai

Budapest –A Parlamenttel szemben, a Kossuth téren péntek délután tüntetést tartottak a Liga Szakszervezetek. A tüntetésre Zala megyéből is útra keltek a fővárosba szakszervezeti tagok.

Hajdu Péter

Nem tudtak megegyezni csütörtökön a kormánnyal a Liga Szakszervezetek képviselői, ezért tüntetésre hívták a tagságot. A Liga egyebek közt a korkedvezményes nyugdíj rendszerének megszűnése, a cafetéria adóterhelésének növelése és a munkanélküli-segély 2018-as kivezetésének terve miatt is demonstrált. Bár a kormány enyhített ezeken az intézkedéseken, álláspontjuk szerint így is sok munkavállaló jár rosszul. A demonstrálók sérelmezték, hogy társadalmi egyeztetés nélkül fogadták el az intézkedéseket, és a Munka törvénykönyvében több pont hátrányos a munkavállalóknak, például a sztrájktörvénnyel ellehetetlenítették a sztrájkokat.

– A szakszervezetünk önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezet, ennek keretén belül is utaznak Budapestre a szakszervezeti tagjaink, illetve a Liga konföderációba tartozó munkahelyi szakszervezetek is csatlakoztak a tüntetéshez. Nagykanizsán például a GE-nél működik ezer fős szakszervezetünk, ők azt jelezték, hogy egy autóbuszt indítanak. A nagykanizsai DKG-nál dolgozó tagjaink a Liga-Vasassal közösen szervezték az utat a jelentkező szakszervezeti tagok számára. A GE zalaegerszegi gyárában is van két szakszervezet, tőlük személygépkocsikkal indultak a Kossuth téri tüntetésre – mondta érdeklődésünkre dr. Kurucz Erika, a Zala Megyei Liga Szakszervezet elnöke és érdekvédelmi tanácsadója. Hozzátette, a szervezett utak mellett a visszajelzések alapján tudják, hogy dolgozók egyénileg is elutaztak tüntetni busszal, vonattal. Akivel kapcsolatban állnak, mindenkit tájékoztattak a célokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!