Hírek

2014.11.11. 11:26

Vigyázat! Vadveszély az utakon

Zalaegerszeg - Bár a szarvasbőgés ideje véget ért, elkezdődött és januárban is tart a társas vadászatok szezonja. Ennek egyik következménye, hogy az utakon is gyakrabban bukkannak fel a nagyvadak.

Arany Gábor

Erre hívta fel a figyelmet Lázár Attila, a megyei kormányhivatal vadászati és halászati osztályának vezetője kedden a rendőr-főkapitányság által tartott sajtótájékoztatón.

Helyszínként stílszerűen a Nimród vadásztársaság alsóerdei vadászházát választották. Ettől pár száz méterre történt tavaly október 2-án az a baleset, amikor kora délután a város szélétől alig két kilométerre ötéves szarvasbika ütközött mentőgépkocsival és az állat bezuhant a vezetőfülkébe. Szerencsére ez nem járt végzetes következményekkel. Nothoff Ingrid hadnagy, a rendőr-főkapitányság szóvivője utalt rá, megyénkben korábban következett be halálos baleset, mert az úton megjelenő vad miatt két gépkocsi összeütközött.

Lázár Attila elmondta, a vadászatok miatt nappal is számítani kell a vadak megjelenésére és nemcsak a szokott helyeken,  az erdők, utak találkozásánál. Zalában ilyen szempontból fokozott figyelmet érdemel a 76-os út Keszthely és Zalaegerszeg közötti szakasza. A 75-ös út Pacsa és Rédics között, a 74-es pedig a két megyei jogú város között tartogathat a közlekedők számára meglepetéseket. Zala erdősültsége és vadgazdagsága miatt azonban szinte bárhol van esély ilyen találkozásokra. A szakember  arra intett, ha vad jelenik meg az útnál, lassítsunk, álljunk meg és várjuk  ki, amíg elmegy, de számítsunk rá, hogy társak is követhetik.

Fotó: rendőrség

A vadveszélyt jelző táblákat vegyük komolyan és fokozott figyelemmel közlekedjünk az így jelölt szakaszokon, tette hozzá Anti András alezredes, a közlekedésrendészeti osztály vezetője. Ősszel a romló látási és útviszonyok miatt amúgy is javallott a csökkentett tempó. Megelőzésképpen érdemes vadriasztó sípokat az autóra felszerelni, de ezek nem helyettesítik a preventív vezetést, mondta.

Különösen, hogy a vadak hamar hozzászoknak a zajokhoz. Ebbéli tapasztalatát Mózes Zoltán zászlós osztotta meg. A szabadidejében vadászni járó rendőr elmondta, főút melletti magaslesről figyelték meg az élénk vadjárást, és állatokat láthatóan nem zavarta a tőlük kőhajításnyira dübörgő forgalom. Ez azonban nem zárja ki, hogy váratlan zajra, vagy ember, gép megjelenésére ne ugorjanak meg és akkor útjuk akár a gépkocsik elé is vezetheti őket.

Fotó: rendőrség

A sajtótájékoztatón kérdésre elhangzott, minden vadgázolás esetén ajánlott a rendőrséget értesíteni. A biztosítási kárrendezés és ha perre kerülne sor, akkor annak intézése is egyszerűbbé válik a rendőrségi jegyzőkönyv birtokában. Emellett a rendőrök tudják értesíteni az illetékes vadászati jogosultat is,  aki gondoskodik a vad elszállításáról, illetve ha sérülten elmenekült, akkor az állat felkutatásról is. Fontos: az elgázolt vadat az autós ne tegye el, mert az lopásnak minősül.

Kártérítésre akkor számíthat a gépjárművezető, ha tudja bizonyítani a vadászati jogosult felelősségét a baleset bekövetkeztében, például hajtó-, terelővadászat esetén jutott ki az állat az útra és az autóst erre nem figyelmeztették megfelelő módon.

Címkék#vadveszély

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!