Hírek

2014.09.28. 15:45

Tök jó tökfesztivál

Zalaegerszeg - Tökös, csülkös lepény, dróttal javított cserépedény , fűzvesszőből fonott kosár és még sok minden más várta a látogatókat vasárnap a hatodik, gébárti Tök jó! tökfesztiválon

Arany Gábor

Harmadik éve a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége vidékjáró programjához kapcsolódva a pásztorhagyományok napját is megrendezték a hét végén a Kézművesek Házában Az érdeklődők a fűzfakosár fonása, a nemezelés, agyagozás, bőrözés, az edénydrótozása mellett olyan érdekességet is láthattak, mint a spanyolozás. A 18. századból származó különleges díszítő fafaragás fortélyait Bereczky Csaba mutatta be. Ám a nap elsősorban a tökről szólt.

A Kézművesek Házában Horváth Éva irányításával (balra) nemezeléssel gyapjúból készített béka figurát Szilágyi Bulcsú, a foglalkozásba bekapcsolódott Voisz Barnabás és Voiszné Major Hajnalka is (Fotó: A szerző)

A terményből készíthető dísztárgyakon túl például mód volt megismerkedni a tök számos más hasznosítási lehetőségével Ezek közül talán a legismertebb a tökös-mákos rétes, de a tökből készült üdítőital már sokaknak újdonság volt, akárcsak a lekvár, aminek készítését megtanították, sőt a különleges csemegéből kóstolót is tartottak. No meg ezen kívül sokféle helyben megtermelt terméket lehetett megízlelni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!