Hírek

2014.09.19. 18:05

Ápolják Festetics emlékét - Hévízen találkoztak egymással a neves családhoz kötődő városok

Hévíz - Közel két évtizedes múltra tekint vissza az, hogy azok a városok, ahol a Festetics-család nagy hatással volt a település fejlődésére, évről évre találkoznak.

Keszey Ágnes

A Festetics városok találkozóján gróf Festetics György szobra előtt, a nevét viselő téren találkozott a három település: Csurgó, Hévíz és Keszthely képviselője, hogy tisztelegjenek a mecénás, településfejlesztő előtt.

Csótár András Keszthely, Papp Gábor Hévíz és Füstös János Csurgó képviseletében koszorúzott a szobornál. Fotó: Keszey Ágnes

– Kétszáz év elmúlt, de fontos, hogy Festetics György szellemiségében cselekedjünk ma is, hiszen szinte mindent neki köszönhet a város. Lányeges ez a találkozó, melynek során a kapcsolatokat ápoljuk és erősítjük – mondta Füstös János, Csurgó polgármestere.

Csurgón 1792-ben református gimnáziumot alapított a gróf, de gazdaság- és térségfejlesztő szerepe is volt, iparosokat telepített a városba, évszázadokra meghatározva a település jövőjét, idézte fel a somogyi település vezetője. Csurgó ma is naponta emlékezhet rá: a város címerében Festetics György kedvenc madara, a daru látható, egy közpark és a helyi gazdaságélénkítő program egyaránt a nevét viseli.

Hévíz polgármestere, Papp Gábor házigazdaként mondott ünnepi beszédet. Felidézte a gróf csurgói és keszthelyi munkásságát és azt, hogy 213 évvel ezelőtt Festetics György látta meg a hévízi gyógytóban rejlő lehetőségeket, akkoriban épült az első fürdőház. Beszédében megemlékezett a Festetics városok találkozójának kezdeményezőjéről, dr. Kiss Lajosról, Hévíz első szabadon megválasztott polgármesteréről is.

– Ez a találkozó, mely közel 20 esztendeje indult útjára, talán a legékesebb példája annak, hogy egymástól távol lévő területeket, városokat, embereket milyen erős szállal is tud összekötni a közös érték, a közös kultúra. A találkozók ma a kultúra védjegye alatt zajlanak, azok, akik itt vannak, kiemelkedő eredményeket tudnak felmutatni ezen a területen – mondta köszöntőjében a házigazda település polgármestere.

Fotó: Keszey Ágnes

Keszthely is élénken ápolja a Festetics hagyományokat.

– A város ezer szállal kötődik a Festeticsekhez. Nekünk, utódoknak tisztelni és őrizni kell örökségüket, hiszen városi létünk legfontosabb elemei: a barokk kastély, a Helikon ünnep, a Georgikon, a kórház, a világhírű fenéki ménes, a Balaton legnagyobb gályája, a Főnix, mind-mind hozzá kötődik – idézte Csótár András. Az Oktatási, Kulturális és Ifjúsági Bizottság elnöke kiemelte, a neves előd meghatározta a város arculatát, kialakította szellemiségét és megalapozta jövőjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!