Hírek

2014.09.14. 14:15

A szüreti időszak nyitánya - Dél-Zalában két településen is a szőlőt és a bort ünnepelték szombaton

Zalakaros, Muraszemenye - Muraszemenyén először, Zalakaroson pedig immáron ötödször rendeztek szüreti vigasságot szombaton.

Gyuricza Ferenc

Muraszemenyén első alkalommal tartottak szüreti fesztivált, a szombati programban kulturális rendezvények, illetve gasztronómiai élmények is várták a látogatókat.

– A fesztivál megszervezésével hagyományt kívántunk teremteni – mondta a szervező Muraszemenye Községért Közalapítvány kuratóriumi elnöke, Kovács Tibor. – Szeretnénk, ha a környező települések mintájára a falunap mellett egy másik ünnepnapja is lenne Muraszemenyének. Erre a legalkalmasabbnak a szüreti időszakot találtuk, vagyis a jövőben minden ősszel meg fogjuk tartani a szüreti fesztiválunkat. Nagy örömünkre a falu lakosai is pozitívan álltak a kezdeményezésünkhöz, rengetegen segítettek, mondhatni: az aktív lakosság legalább ötven százaléka kivette részét a munkából.

Kovács Tibor hozzátette: a program ez évben egy európai uniós programsorozat, a lenti Eu-Régió Menedzsment Non-profit Kft. által szervezett Turizmus és Média – Zalai Falunapok keretében jött létre. Ez az induláshoz komoly segítséget jelentett, azaz valóban tartalmas, sokszínű rendezvényt sikerült összehozniuk. Reggel disznóvágással kezdtek, majd többek között pálinka- és bormustrát tartottak, de volt veterán jármű kiállítás is a településen. A gyermekeket játszóházzal, kézműves tevékenységekkel várták, az igazi látványosságot azonban a változatos kulturális bemutató jelentette.

 

Zalakaroson a Szüreti Szőlőkapkodó című rendezvényre került sor szombaton. A kézművesek és a borházak már 15 órakor kitelepültek a Gyógyfürdő térre, a rendezvény hivatalos megnyitását azonban a 17 órakor az általános iskolától induló és a térre érkező szüreti felvonulás jelentette. Ezen a kisbíró szerepét ezúttal Farkas Tibor, a BLOKK, azaz a Bölcsőde, Óvoda, Közösségi Ház és Könyvtár igazgatója töltötte be.

– Az idei immár az 5. alkalom, hogy kedves, színes rendezvénnyel indítjuk el a szüreti időszakot – árulta el Farkas Tibor. – A felvonulás során Zalakaros több pontján megállunk a kulturális csoportokkal és csalogatjuk az érdeklődőket a Gyógyfürdő térre, ahol szőlővel és borral kínálja a vendégeket a gazdák által felajánlott gyümölcsből, illetve nedűből a Karosi Ifjak Köre tagjai. Fellép továbbá a Bottal Fogó Táncegyüttes, a Zöld Ág Táncegyüttes és a Dalárda. A napot hagyományosan bál zárja, ez alkalommal a Bólé Duóval.

Ezek is érdekelhetik