Hírek

2014.08.03. 15:20

Szent László-szoborral gazdagodott Zalaszántó

Zalaszántó - Túri Török Tibor alkotását, Szent László szobrát avatták szombaton a faluban. Az ünnepségen elhangzott: méltatlanul kevés település ápolja a nagy magyar király emlékét.

Keszey Ágnes

Szent László királyunk szobrát a Templom téren állították fel. Fotó: Keszey Ágnes

A zalaszántói Templom téren Szent László szobrának avatásán Farkas Lajos polgármester ünnepi beszédében hangsúlyozta: az istváni örökösödési háborúk után Szent László kovácsolta egységbe Magyarországot. Erkölcsöt és jogot is megalapozó törvényei ugyan szigorúak voltak, de olyan királya volt a magyar nemzetnek, akiről méltán kell megemlékezni. Hidat alkotott a különböző nemzetségek között, és megszilárdította az országot. Ma is együttes akarattal kell dolgoznunk azért, hogy emlékét és örökségét őrizzük – emelte ki a település vezetője.

Túri Török Tibor a korabeli krónikák leírása alapján készítette el a szobrot. Széles homlok, határozott áll, gondolkodó tekintet – ezek a portré külső jegyei. A művész elmondása szerint saját hitvallása és hazaszeretete ihlette az alkotás folyamán. Reméli, hogy műve megfelelően közvetíti majd üzenetét: fontos a hagyományok tisztelete, hiszen joggal várhatjuk el az új nemzedéktől, hogy tisztelje elődeinket.

A szoboravatón, majd az azt követő előadáson Szántai Lajos művelődéstörténész idézte fel Szent László életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!