Hírek

2014.08.07. 15:30

Kölcsönből tanulni?!

Történelmi mélypontra süllyedt a diákhitel kamata. Az általunk megkérdezett diákok ennek ellenére sem vennék fel, aki pedig évekkel ezelőtt megtette, már bánja.

Horváth-Balogh Attila

Érdemes jól átgondolni és utánaszámolni, megéri-e hitelből tanulni – mindenesetre a nagykanizsai Vida Ágnes, Dolezsár Bence és Rajkó Petra saját finanszírozásban képzeli el az egyetemi jövőt. Fotó: Szakony Attila

A Diákhitel Központ Zrt. kommunikációs munkatársa, Kárpáti Csilla megerősítette: a társaság 2001-es alapítása óta nem volt ilyen alacsony a kamatszint. A szabad felhasználású Diákhitel1 kamatmértéke 5,75, a Diákhitel2-é pedig 7 százalék a július 1. és a december 31. közötti időszakban. A kötött felhasználású Diákhitel2 ügyfelekre eső része továbbra is fix 2 százalék, a különbözetet az állam kamattámogatás formájában átvállalja. A rekordalacsony kamat pedig a kedvező kamatkörnyezetnek és a nem törlesztő adósok alacsony, alig 3 százalékos arányának köszönhető.

Ennek ellenére a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium általunk megkérdezett, most végzett, egyetemre készülő diákjai nem tervezik a hitel felvételét, megpróbálják szülői segítséggel maguk megoldani tanulmányaik finanszírozását.

– Egy hitel, ne szépítsük, kamatozik és nem biztos, hogy jó, ha az élete elején járó, a hivatását éppen elkezdő fiatal rögtön adósságot csinál magának – hallottuk Rajkó Petrától, aki a fővárosban, az ELTÉ-n pedagógusnak tanul. – Én úgy vélem, ha valaki abban a szerencsés helyzetben van, hogy a szülei tudják finanszírozni a tanulmányait, az jobb, ha nem veszi fel a diákhitelt. Viszont akinek nem ilyenek az anyagi körülményei, annak egyszerűen nincs más választása, így neki lehet ez egyfajta alap az induláshoz, még ha később nehéz is lesz visszafizetni a felvett hitelt.

Dolezsár Bence is hasonlóan vélekedik.

– Én is szeretném hitel nélkül megoldani a továbbtanulást, szerencsére mi tudtunk takarékoskodni, vettünk egy lakást Pesten, így a lakhatásom megoldott. Ha végzek, a lakást el lehet adni, tehát nem lesz az ablakon kidobott pénz – magyarázta a fiú, aki a Corvinuson tanul tovább. – És tényleg, ha valakinek nincsenek tartalékai, talán még annak is megéri a hitelhez nyúlni, de csakis egy később jól megfizetett hivatás elérése érdekében, ami lehetővé teszi a törlesztést. Azt hiszem, működhet úgy ez a dolog, mint egy befektetés...

Vida Ágnes sem tervezi, hogy hitelből tanul tovább. Szerinte ha valaki jól teljesít a tanulmányaiban, akkor a tandíjat minimálisra tudja csökkenteni, ami némi diákmunkával már kifizethető. A lakhatás problematikája a keményebb dió, véleménye szerint a többség inkább annak a finanszírozásához kényszerül hitelfelvételre.

– Én kollégista leszek, de hárman vagyunk testvérek és megmondom őszintén, ezért reménykedem valamiféle díjkedvezményben – mondta bizakodva Ági, aki szintén az ELTÉ-n folytatja tanulmányait.

Bogár Gábor már rég „elfelejtette" a főiskolát, de a diákhitelt még mindig fizetnie kell. Fotó: Szakony Attila

Találtunk olyan fiatalt is, aki már rég befejezte a főiskolát és évek óta fizeti a törlesztőrészleteket. Kérdésünkre azt mondta: ha újra kezdhetné, semmi pénzért nem venné fel a diákhitelt.

– Tizenhárom évvel ezelőtt a budapesti Gábor Dénes Főiskolán tanultam, s megkockáztatom, az elsők egyike voltam, akik felvették a Diákhitel1-et – hallottuk a 35 esztendős Bogár Gábortól, aki havonta közel 7000 forintot ad postára törlesztés gyanánt. – Akkor is azzal reklámozták, hogy rendkívül alacsony kamatozású konstrukcióról van szó. Államilag finanszírozott képzésben vettem részt, de kollégium nem volt, ezért kellett a hitelhez nyúlnom. Háromszázhúszezer forintot vettem fel és álmomban sem gondoltam volna akkor, hogy annyi lesz, mint amennyi most: 980 ezer forintos tartozásnál járok már... Abban az időben persze jól jött, mostanra viszont nyűg lett, hiszen hiába fizetem a törlesztőrészletet, nem érzékelem, hogy csökkenne a hitelem összege. Ha újrakezdhetném, nem venném fel, elvileg 12-13 év alatt el kellene tűnnie a kölcsönnek, de úgy látom, esély sincs rá, mert a tőkeösszeg a kamatváltozás miatt folyamatosan növekszik. Jó, persze, volt egy időszak, amikor nem fizettem, de az, hogy ennyi év után sem sikerült rendeznem a tartozásom, mert egyszerűen nem érem utol magamat, mégis csak nonszensz...

Zalában egyébként a 2010/11-es tanévben 1706, 2011/12-ben 1441, 2012/13-ban 1188, a 2013/14-es tanévben pedig 1428 diák vette fel a diákhitelt – tudtuk meg Kárpáti Csillától. Az átlagos futamidő a szerződéskötéstől a lezárásig 69 hónap, azaz nem egészen 6 év – írta. Azt is hozzátette, hogy a Diákhitel1 különösen a jogász, a turizmus-vendéglátás, a mérnökinformatikus, gépészmérnök, illetve gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatók körében népszerű. A Diákhitel2-t pedig a pénzügy és számvitel, kereskedelem és marketing, jogász, turizmus és vendéglátás, valamint a gazdálkodás és menedzsment szakos hallgatók veszik fel előszeretettel.

Kétféle Diákhitel-konstrukció kérhető

Kétféle Diákhitel-konstrukció létezik: a szabad felhasználású Diákhitel1, amely képzési formától függetlenül, bármilyen felsőoktatási hallgatói jogviszonnyal rendelkező fiatal számára elérhető. A kötött felhasználású Diákhitel2 -t azonban csak önköltséges képzésre felvételt nyert hallgatók igényelhetik és kizárólag a képzés díjának finanszírozására fordítható. Kárpáti Csillától azt is megtudtuk: a feltételekről a diákokat és a szülőket is tájékoztatják már a középiskolában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!