Hírek

2014.08.07. 10:24

Augusztus végétől indul a diplomamentő program

Zalaegerszeg - Országosan az egyetemi és a főiskolai hallgatók 20-22 százaléka nem kapja meg a diplomáját a záróvizsga után, mert nincs nyelvvizsgája. Közülük sokan a későbbiekben sem szerzik meg a papírt. A kormányzat ezért indította el a diplomamentő programot.

Szabó Judit

A program keretében államilag támogatott tanfolyamokat szerveznek a nyelvvizsgára felkészülés érdekében. Az első képzések várhatóan augusztus végén indulnak. Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. a héten közölte: 43 nyelvi képzést folytató felnőttképzési intézmény segítségével 82 helyszínen fog megvalósulni a program, melyben 13 730-an vehetnek majd részt. Közülük angolt 9968-an, németet 3488-an, franciát pedig 274-en tanulhatnak. A közhasznú kft. ügyvezetője, Pákozdi Szabolcs arról tájékoztatta lapunkat, hogy folyamatban van az együttműködési keret-megállapodások megkötése azokkal a képző intézményekkel, akiknek a képzési ajánlata megfelelő volt.

- A megállapodások megkötését követően tesszük közzé azon képző intézmények listáját, amelyek a diplomamentő programban a nyelvi képzéseket lefolytatják. Zala megyében Zalaegerszegen, Nagykanizsán és Keszthelyen tervezzük a képzések megvalósítását. A megyében 320 fő képzését tervezzük támogatni. Zalában az angol és a német nyelvekre volt igény. Általánosságban elmondható, hogy a programra 2,5-szeres a túljelentkezés - nyilatkozta Pákozdi Szabolcs.

Egy zalaegerszegi nyelviskolában Réman Erika adminisztrátor (balról) és Deveczné Pető Marianna német tanár intézi a diplomamentő programhoz szükséges ügyeket. Fotó: Katona Tibor

Jelentkezni 2014. december 31-ig lehet. A kiválasztásnál meghatározó szempont a nyelvi felmérés eredménye – elvárás a választott idegen nyelv alapfokú ismerete. Az elbírálásnál előnyt élveznek a regisztrált álláskeresők, akiknek a tartózkodási helye (annak hiányában az állandó lakcíme) olyan megyében van, ahol a munkanélküliségi ráta az országos átlag feletti, akiknek elegendő az államilag elismert, általános, középfokú komplex nyelvvizsga a diplomájához, s akiknek az első diplomájuk megszerzéséhez szükséges a vizsga.

Dr. Halász Imre, a BGF Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg dékánja elmondta, hogy a kar hallgatóinak általában 20-25 százaléka nem tudja átvenni a diplomáját azért, mert nincsen nyelvvizsgája.

- Folyamatosan vizsgáznak ezek a hallgatók. Az elmúlt két-három hétben több tucat diplomát írtam alá, olyanokét, akiknek sikerült utólag megszerezni a nyelvvizsgát. Nálunk azonban speciális a helyzet, mert bár vannak olyan főiskolák, ahol elég egyetlen általános középfokú nyelvvizsga a diplomához, mi szakmai anyaggal bővített, német vagy angol nyelvű vizsgát követelünk meg - tájékoztatott dr. Halász Imre.

Hozzátette: annak a hátterében, hogy sokan nem tudják megszerezni a nyelvvizsgát, a középszintű nyelvoktatás minősége áll, és a hallgatók szorgalmával van gond. A diplomamentő programnak örül, mert így számos hallgató hozzájuthat a diplomájához.

Beszéltünk olyan, kisebb zalai nyelviskola névtelenséget kérő vezetőjével, aki szerint azonban nem biztos, hogy olyanokat kellene támogatni, akik a szorgalom hiánya miatt nem tudták a vizsgát letenni, mert szerinte pusztán erről van szó. A diplomamentő program képző intézményeinek kiválasztásáról úgy vélekedett: az ingyenes nyelvoktatási projektekhez hasonlóan a nagy nyelviskolákat hozza helyzetbe az állam, míg a kicsiket teljesíthetetlen, ráadásul nem is szakmai követelményekkel ellehetetleníti. Ebbe az irányba hat szerinte a felnőttképzés szabályainak módosítása is.

Amint már érintettük, a diplomamentő programban részt vehetnek azok az egykori hallgatók is, akik szakmai nyelvvizsgára van szükségük, de a tanfolyamon csak általános középszintig vállalják a felkészítésüket. A támogatási szerződés legalább az államilag elismert általános középfokú (B2) komplex vagy írásbeli, vagy szóbeli nyelvvizsga teljesítését írja elő. A papírt 2015 végéig kell megszerezni, akinek nem sikerül, vissza kell fizetnie a képzés költségeit. Az állam fejenként maximum 300 ezer forinttal támogatja a képzést. A résztvevőknek sem a szintfelmérőért, sem az oktatásért, sem a tananyagért nem kell fizetniük, a nyelvvizsga viszont nem lesz ingyen (bár vannak kivételes esetek, a diplomamentésben részt vevő regisztrált álláskeresők első vizsgáját az állam finanszírozza).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!