Hírek

2014.07.25. 12:00

Iskolafenntartó váltás - Zalában 10 iskolát ad át a Klebelsberg

Zala megye - Legkésőbb 2015. szeptemberétől elkerülnek a szakiskolák és szakközépiskolák a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól egy új, még megalakításra váró iskolafenntartó szervezethez.

Hajdu Péter

Erről a napokban Czomba Sándor államtitkár nyilatkozott. A iskolafenntartó váltáshoz még meg kell alakítani a nemzetgazdasági tárca új háttérintézményét, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalt, aminek égisze működhetnek majd tovább az említett iskolák. A tervek szerint állítólag már idén szeptemberben megalakul az intézmény, és országosan mintegy 500 iskola kerül a hatásköre alá. Fenntartásuk mellett a szakképzés fejlesztése, illetve a szakiskolák és szakközépiskolák szakmai irányítása is átkerül az intézményhez.

Mennyiben érinti ez az átalakulás megyénket – érdeklődtünk Pácsonyi Imrétől, Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Zalaegerszegi Tankerület igazgatójától.

– Azok a szakképző intézmények, amelyek mezőgazdasági képesítést adnak, már átkerültek a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz, tehát már van előzménye ennek a folyamatnak. Nekünk most Keszthelyen, Lentiben, Nagykanizsán és Zalaegerszegen vannak szakképző intézményeink, ha a speciális szakiskolákat nem számítjuk, összesen tíz iskoláról van szó – mondta az igazgató.

Arra a kérdésünkre, mi marad a Klebelsbergnél, Pácsonyi Imre elmondta, a szakképzés átalakításáról szóló hír ilyen részleteket nem tartalmaz. A vegyes profilú intézmények – gimnázium és szakközépiskola egyben – hovatartozása még kérdéses.

– A törvény szerint a kollégiumok, illetve a gimnáziumok az illetékes járási tankerület fenntartásában működnek. Az irányítás átalakulása azonban nem okozhat majd a gördülékeny feladatellátásban problémát – fűzte hozzá Pácsonyi Imre.

A szakképzés alakításában szerepe van a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának is, az igények megfogalmazásában a területi kamaráknak. Mazzag Ferenc, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a változással kapcsolatosan közölte, az átalakulás folyamata nem ismeretlen.

– Ezt már a választások előtt elindították, csak közben leállt, most újraindul. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok nagyobb számban kerüljenek a gazdaság számára szükséges szakmákba, és változzon a jelenlegi gimnáziumi dominancia. Többek között ezt várjuk az irányítás átalakításától – válaszolta a kamara elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!