Hírek

2014.07.07. 15:25

Talán javítható Adrián állapota

Nagykanizsa - A Perkó-család gondjairól már írtunk. Azóta sok segítséget kaptak, ám ez a nehézségeiket csak részben csillapította.

Horváth-Balogh Attila

Ennek ellenére most sem ők keresték meg lapunkat, hanem mások hívták fel figyelmünket rájuk ismételten a Zalai Hírlap és a Holnapocska tábor közös karitatív akciója kapcsán. A Segíts, hogy segíthessünk programban arra törekszünk, hogy „összehozzuk" a bajba jutottakat és a segíteni akarókat.

Együtt a Perkó-család: Balázs, Dávidka, Perkó-Méhes Anita és Adrián. Fotó: Szakony Attila

Emlékezetes: Perkó Balázs és felesége, Perkó-Méhes Anita 4 és fél éves kisfia, Adrián a szülés után agyvérzést kapott, s most teljes egészében szülei ellátására szorul. Fejébe söntöt kellett beépíteni, ami az elzáródott agyi kamrákból folyamatosan a hasüregbe juttatja a felhalmozódó agyvizet, így csökkentve a megnövekedett koponyaűri nyomást. Adrián ráadásul úgynevezett izomtónus-problémákkal is küzd, ezért önállóan járni sem tud. (Ikertestvérének, Dávidnak szerencsére „csak" a látása sínylette meg a korán, a 27. hétre bekövetkező szülést.)

A szülők abban reménykednek, hogy speciális tornákkal, terápiákkal hosszú távon javítható Adrián állapota – ám a sok-sok utaztatás költségét egyre nehezebben tudják előteremteni. Még úgy is, hogy korábbi írásaink nyomán számos segítség érkezett hozzájuk.

– Összességében körülbelül 800 ezer forintnyi támogatás jött ez idáig egy alapítványon keresztül, magánadományozóktól, illetve olyan segítőnk is van, aki máig finanszírozza a gyógytornákat. A Zala Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Nagykanizsa-Letenyei Tagintézményén belül a korai fejlesztés, illetve a konduktív pedagógiai ellátás szakemberei is segítenek, de nyilván, egy szülő minden lehetőséget megragad, ha a gyermeke gyógyulásáról van szó, ezért még a fővárosi Pető Intézetbe is eljárunk – mondta Perkó Balázs. – Itt szeretném mindenkinek megköszönni az eddig nyújtott segítséget, az irányunkban tapasztalt együttérzés nagyon nagy élmény volt mindannyiunknak.

Perkó Balázs hozzátette: a befolyó pénzek mostanra az utolsó forintig elmentek az Adrián gyógykezeléséhez kapcsolódó dolgokra (mint mondta, természetesen ezt mind-mind számlával tudja igazolni) és mára kimerültek az erőforrásaik. Anyagi nehézségeiket az okozza, hogy autójukat, egy Suzuki Swiftet hitelre vették (muszáj volt, hiszen a kisfiút kisebb korában még többször kellett kórházba hordani, ráadásul Budapestre), csakúgy, mint a lakásukat. A család összjövedelme a családi pótlékkal együtt 200 ezer forint, amiből 140 ezret elvisznek a hiteltörlesztések. A fennmaradó összegből kell kifizetniük a rezsit, amiből a közös költség 35 ezret tesz ki.

– Hogy akkor miből élünk? – kérdezett vissza a családfő. – A szülők segítségéből, de sajnos, ők is egyre kevesebbet tudnak minket támogatni. A hétvégéket úgy oldjuk meg, hogy kint vagyunk falun a nagyszülőknél, így azokon a napokon az étkezésre nincs gondunk. Tehát az alapvető szükségleteinket nagyon szűkösen, de tudjuk biztosítani – keményebb dió viszont, ha mondjuk, valamelyik gyereknek gyógyszer kell, vagy más váratlan kiadás jön.

Adrián talán soha nem tud majd olyan lendülettel hintázni, mint testvére, Dávid (balra), de szülei nem adják fel a reményt. Fotó: Szakony Attila

Perkó Balázs hozzátette: a neurológus orvos megdicsérte Adriánt, mert ha kevés is, de érzékelhető fejlődés: jobban összpontosítja a figyelmét, sok dolgot megért már és mintha kicsit az izomtónusgörcs is oldódna. Ezért aztán az anyuka és az édesapa is eltökéltek, mennek tovább az úton – és számítanak az emberek további segítségére is.

– Nagyon szeretném, ha Adriánt el tudnánk vinni hidroterápiára, állítólag ha vízben végzik a gyakorlatokat, sokkal gyorsabb a fejlődés – vette át a szót Perkó-Méhes Anita. – Szereti a vizet és szépen is dolgozik benne... Kanizsán, az uszodába is vihetnénk, de ott fázik a vízben, Zalakarosra meg a kijárást nem tudnánk finanszírozni. A lovas torna szintén sokat segítene, de Csurgóra kellene elhordani, ami anyagilag ugyancsak vállalhatatlan számunkra. Szeretnénk a lakásunkat is eladni, mert a 3. emeleten van és nem könnyű ide felhozni Adriánt, ráadásul egészen felszabadul, ha kint vagyunk falun a nagyszülőknél, úgy hogy családi házba költöznénk mindenképpen. És a terveink között szerepel, hogy lecseréljük az autót egy szintén használt, de valamivel nagyobb kocsira, mert ennek a csomagtartójába egy babakocsit sem lehet belepréselni. Jó lenne, ha kedvezményes áron tudnánk hozzájutni egyhez.

S ha még nem lenne elég a baj, Adriánt a tavasszal megműtötték. A sönt ugyanis elzáródott, ami helyett újat kellett beültetni. A műtét természetesen megviselte a kisfiút, vissza is vetette a fejlődésben, de most már túltette magát rajta – és szülei is...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!