Hírek

2014.07.27. 07:55

Permet a szőlőkabócára - Keddtől szállnak fel a rovarirtó helikopterek

Zala megye - A tervek szerint keddtől csütörtökig állami költségen rovarirtó permetezést hajtanak végre az esti órákban Lenti, Kerkateskánd, Lovászi, és Tornyiszentmiklós Lovászi felé eső határában levő szőlőhegyek fölött, összesen körülbelül 500 hektáron.

Hajdu Péter

Hasonló helikopterekkel permeteznek mint képünkön. Fotó: Archív

A rovarölőszeres permetezést a Zala Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága rendelte el, oka a szőlő aranyszínű fitoplazmás megbetegedését terjesztő amerikai szőlőkabóca irtása.

– Tavaly e gyógyíthatatlan szőlőbetegség fertőzését követően több mint kétszáz hektáron vizsgáltuk át az érintett területet, és 46 termelőnél 283 fertőzött szőlőtőkét találtunk, amiket meg kellett semmisíteni. Emiatt zárlatot rendeltünk el, aminek részeként kijelöltünk egy feltételesen fertőzött körzetet. Ezen a területen idén is fokozott felderítéseket végzünk, és e területre zárlati intézkedések vonatkoznak. A fertőzés terjedésének megállítására két lehetőség van. Egyrészt a fertőzött növény kivágása, a másik pedig a kórokozót terjesztő vektor, jelen esetben az amerikai szőlőkabóca irtása – mondja Szabó Béla, a növény- és talajvédelmi igazgatóság igazgatója.

Szabó Béla: Tavaly 46 termelőnél 283 fertőzött szőlőtőkét kellett megsemmisíteni. Fotó: Archív

Tavasszal már felhívták a szőlősgazdák figyelmét a kabóca, e szívogató rovar lárváinak, fiatal egyedeinek rovarölő szerrel történő irtására, és a gazdák többsége ezt meg is tette. Azonban mint elmondta, a térségben a gondozott szőlőültetvények között sajnos nem kevés elhanyagolt terület is található, utóbbiak kockázatot jelentenek a rovar felszaporodása szempontjából.

– Most van az az időszak, amikor az amerikai szőlőkabóca a legnagyobb tömegben fordul elő, illetve amikor a zöldség és gyümölcstermesztés szempontjából legkevésbé problémás a rovarölőszeres beavatkozás az adott térségben, most gond nélkül kivárhatók a szükséges élelmezés-egészségügyi várakozási idők.

Egy szőlőkabóca kifejlett példánya. Fotó: Archív

Az igazgató elmondta, két helikopterrel történik a permetezés kedden, szerdán és csütörtökön az esti órákban, ha az időjárás ezt lehetővé teszi. Ha erős szél, vagy eső lesz, akkor természetesen csúszik az időpont.

– A Lenti-hegy, a Kerkateskándi-hegy, a Lovászi-hegy, és a Tornyiszentmiklóson a Lovászi felé eső hegyhátról van szó. Karate Zeon-nal történik a permetezés, környezeti és humán szempontból talán ennek vannak a legkedvezőbb paraméterei. A hatóanyaga abba a szercsoportba tartozik, amit a szúnyogirtásokkor is alkalmaznak – mondta Szabó Béla igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!