Hírek

2014.07.31. 13:24

Megmentettek Kiskutason egy szarvasbikát

Kiskutas - A faluban nemrég lejátszódott vadmentési akció is tanúsítja, hogy nemcsak lelövik, hanem ha úgy adódik, mentik is a vadat. A történetben az a szép, hogy a vadászok és a helyi lakosság együttműködött egy szép szarvasbika megmentésében.

Hajdu Péter

A hét elején lejátszódott esetre Takács Pál, a vadászterületen működő Szép Zala Vadásztársaság elnöke hívta fel a figyelmünket.

Kiskutason, a Fő út egyik családi házának kertjébe a mező felől hétfőn délután betévedt egy gímszarvas bika. Természetesen nem jellemző, hogy e nagytestű vad gondol egyet, bemegy az udvarra és lefekszik. Mint az eseményekben részt vevő Tóth József gazdálkodótól megtudtuk, kimerült, elkábult állatról volt szó, mert egyszerűen elfeküdt a ház előkertjében.

– Az agancsára és a nyakára világoskék villanypásztor zsinór volt rátekeredve, amiből a telken is átnyúló, körülbelül százötven méter hosszú szálat húzott maga után. Valószínűleg valahol belegabalyodott. Kábult lehetett, egyébként elfutott volna. A frissen növesztett agancsa tőben még barkás volt. Valószínűleg az történhetett, hogy a villanypásztortól, miután rátekeredett az agancsára a zsinór, kaphatott egy-két áramütést. A villanypásztor nincs folyamatosan áram alatt, hanem néhány másodpercenként ad le egy-egy impulzust. Az ilyen berendezésben kicsi az áramerősség, hogy ne okozzon veszélyt, de magas, akár tízezer volt körüli a feszültség. Értesítettem a vadásztársaság vadászmesterét, jöttek a vadőrrel és az állatorvossal. Egy kábító injekcióval lenyugtatták, utánfutót hoztunk, és kivittük a faluból.

Nagy Zsolt és Tóth József is részt vett az akcióban. Fotó: Hajdu Péter

Tóth József elmondta, a termetes vad a hegyi úton magához tért, és leugrott az utánfutóról, de ismét lefeküdt. Mégegy nyugtatót kapott, közben egy hűtőtáskában vizet hoztak neki. Körülbelül két óra múlva magához tért, sokat ivott, majd felállt és elment az erdő felé.

Tóth Lajos vadászmester elmondta, még fejlődésben levő gímszarvas bikáról volt szó, amely remélhetőleg épen úszta meg a villanypásztoros kalandot. Elmondása szerint a vezetéket távolabbról vonszolhatta magával, és sokkos állapotban volt a kimerült állat. El is pusztulhatott volna, ha nem kap segítséget.

Fotó: Hajdu Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!