Hírek

2014.06.29. 12:39

Vesebetegséggel is lehet sportolni

Keszthely – Körülbelül százötvenen kerülték meg biciklivel a Balatont a RenBikeTour keretében, ráirányítva a figyelmet a krónikus vesebetegségre.

Szabó Judit

Betegek, hozzátartozók, egészségügyi dolgozók és a rendezvény eszmeiségével szimpatizálók is részt vettek a négynapos tókerülő kerékpártúrán, amelynek alapvető célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a krónikus vesebetegségek megelőzésének és kezelésének fontosságára.

Dr. Schneider Károly győri nephrológus főorvos elmondta, hogy 2012-ben két vesebeteg fiatalember kezdeményezésére szervezték meg először a túrát. Ők azt akarták megmutatni, hogy betegen is lehet teljes életet élni. A mára országos méretűre duzzadt rendezvényen ezúttal 150-en vettek részt, köztük 28 vesebeteg. Huszonkét kerékpáros dialízis alatt állt, s a túra alatt is megkapta a szükséges kezelést. Aki nem bírta a terhelést, autóba ülhetett, a többség ugyanakkor végig tudta biciklizni a távot.

Dr. Schneider Károly elmondta, hogy Magyarországon minden századik embert érint a krónikus vesebetegség, amely az esetek 70 százalékában cukorbetegség vagy magas vérnyomás következtében alakul ki. Az ilyen vesebetegségek a vércukorszint és a vérnyomás optimális szinten tartásával megelőzhetők, a veseműködés romlása pedig lassítható gyógyszeres kezeléssel és megfelelő életmóddal. A főorvos hangsúlyozta, hogy fontos időben felismerni a betegséget, ha ez megtörténik, a művese kezelés elkerülhető. Sokat segíthet ebben a sport is. Az idei túrán  tudományos célból vizsgálták a fizikai terhelés hatását a vesebetegek élettani folyamataira.

A kerékpározók vasárnap délelőtt értek a túra utolsó állomására, Keszthelyre. A Fő téren Pálinkás Róbert alpolgármester köszöntötte őket, majd piknikkel ért véget a rendezvény a  Diaverum Dialízis Központ előtt.

Címkék#sport#vese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!