Hírek

2014.06.05. 18:10

A Zala megyei csapat a negyedik a Ladik verseny döntőjén

Kislőd - Erős mezőnyben, szép teljesítménnyel szerezte meg a negyedik helyet a megye csapata a Ladik verseny döntőjén.

Varga Ibolya

A lapunkat és még három megyei, valamint egy városi napilapot megjelentető Pannon Lapok Társasága idén is megszervezte az általános iskolásoknak szóló Lapot a diákoknak, röviden Ladik médiaismereti vetélkedőt. Fejér, Vas, Veszprém és Zala megyei csapataival a Sobri Jóska Bakonyi Kalandparkban tartották meg szerdán és csütörtökön a regionális döntőt. A csapatok nagyon felkészültek voltak, ezt bizonyítja az is, hogy az első és a negyedik helyezett eredménye között mindössze öt pont volt. Látszott, hogy ezek a diákok megyéjük legjobbjai, tehát mindannyian már nyertesek. A megyénket képviselő Zala-Kocka csapat különdíjat szerzett azzal, hogy a legszemléletesebben oldotta meg az egyik feladatot.

Vissi Nóra, Kiss Kira, Peresztegi Mira Zsófia, Molnár Nóra, Nagy Vivien egy újságoldalt készít   (Fotó: Penovác Károly)

Az első napon már volt egy túra, melyen tájékozódni kellett a terepen és a sajtó világában. Ezt a legjobban a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium Zala-Kocka elnevezésű csapata oldotta meg, melynek tagjai: Kiss Kira, Molnár Nóra, Nagy Vivien, Peresztegi Mira Zsófia, Vissi Nóra, felkészítő tanáruk Karvalits Levente. Ezzel a szerepléssel Ladik-bankókat szereztek, melyekkel segítségeket vásárolhattak volna a csütörtöki döntőben. Ám ezzel nem éltek a lányok. Egyszerűen nem tartották volna sportszerűnek, márpedig mindnyájan magas szinten sportolnak és ez számukra nem csupán egészséges életmód, hanem életszemlélet.

A nagy összecsapáson tizenegy feladatot kaptak, melyek helyes megoldásához a sajtó ismeretére, bizonyos mértékű tárgyi tudásra és sok kreativitásra, logikus gondolkodásra, szabatos, pontos fogalmazásra volt szükség. A zsűriben Németh F. Bernadett, a veszprémi megyei napilap, a Napló megbízott főszerkesztője, Kovács Zsolt az Inform Média szerkesztője és Jánossy Gábor, a Magyar Lapkiadók Egyesülete olvasásra nevelési bizottság elnöke foglalt helyet. A vetélkedőt Aradi Virág projektmenedzser vezette. Először csapatindulót kellett írniuk Petőfi Sándor Nemzeti dal című versének ritmusára, majd tudósítást fogalmaztak, később a versenynek otthont adó intézmény nyári programját kellett ajánlani, ezért a feladatért kapott különdíjat a csapat. A továbbiakban műfajokat ismertek fel, újságoldalt készítettek, képaláírásokat fogalmaztak, villáminterjút készítettek és még pletykálkodtak is. A versenyt végül Vas megye csapata nyerte, második Veszprém, harmadik Fejér, negyedik Zala megye lett. A díjakon kívül, melyből minden versenyző részesült, az volt a legjobb, hogy a délutánt a kalandparkban tölthették az érdekes, vagy erőt, ügyességet kívánó eszközök kipróbálásával. A csapat munkáját azért is fontos megbecsülnünk, mert hetedik osztályba járnak a tagjai, még nem tanultak sajtóismeretet, ennek ellenére nagyon otthon vannak a témában. Ha megmarad köztük a barátság és a jövőben is ilyen jól tudnak együtt dolgozni, akkor biztos, hogy a jövő évi versenyben is jól szerepelnek, amire már többször is volt példa a Ladik történetében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!