Hírek

2014.06.30. 18:20

A patikák is zárva tartanak kedden

Zalaegerszeg - A patikák és a háziorvosi rendelők is zárva lesznek kedden, s hivatali ügyeket sem lehet intézni.

Szabó Judit

Július elseje a köztisztviselők napja, ezért zárva tartanak kedden a köztisztviselőket foglalkoztató intézmények, mint például a polgármesteri- és a kormányhivatalok, s az okmányirodák. Ma van a Semmelweis-nap is, a magyar egészségügy ünnepe, amely az egészségügyben dolgozók számára munkaszüneti nap.

Nem rendelnek a háziorvosok, szünetelnek a szakrendelések, a kórházakban pedig a munkaszüneti napokra irányadó munkarend érvényes. A Semmelweis-napot 2003 óta tartják, de a gyógyszertárakra sokáig nem vonatkozott. Négy éve azonban a patikák is egészségügyi szolgáltatóknak minősülnek, és kötelező bezárniuk ilyenkor, csak az ügyeletes gyógyszertárak működnek.

A köztudatba ez még kevésbé épült be, Zalaegerszegen tavaly ilyenkor hosszú sor kígyózott az ügyeletes gyógyszertár előtt. Beledi Istvánné, a Paracelsus Gyógyszertár vezetője szerint a tájékoztatás nem volt megfelelő a hivatalos szervek részéről.

Hozzátette: a patikák amúgy nem fogadták nagy örömmel a július elsejei zárva tartásra vonatkozó szabályt, mert a bevételből élnek, nem érdekük, hogy munkaszüneti napot tartsanak. Egy ideig nem is volt egyértelmű, hogy kötelező-e bezárniuk. Mára tisztázódott, hogy igen, büntetést kockáztat, aki mégis kinyit. A jogszabály lehetővé tenné ugyan, hogy dolgozzanak a Semmelweis-napon, de ehhez módosíttatni kellene a működési engedélyt, ez pedig időbe és pénzbe kerül, mutatott rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!