Hírek

2014.05.13. 14:45

Zugírászat a vád a nyugdíjas férfi ellen

Zalaegerszeg - Milliós sikerdíj fejében ügyvédi, jogtanácsosi feladatokat látott el az a szombathelyi rokkantnyugdíjas férfi, aki ellen zugírászat miatt emelt vádat az egerszegi nyomozóügyészség.

Arany Gábor

Az ügy részleteit dr. Pirger Csaba, a megyei főügyészség sajtószóvivője ismertette. A 61 éves, szombathelyi rokkantnyugdíjas dr. T. Sándor eseti megbízás alapján vállalt követeléskezelést, igazságügyi közvetítést, adósság és munkabérbehajtást. Ezen túlmenően adótanácsadást, vagyonosodási vizsgálatra felkészítést, üzleti partner ellenőrzését is elvállalta, ám soha nem szerepelt sem a jogtanácsosok, sem az ügyvédek nyilvántartásában.

Dr. T. Sándor a megbízójával fennálló munkaviszonyára tekintettel jogi előadóként, illetőleg a megbízóval kötött engedményezési szerződés alapján pertársként jár el. Okiratokat szerkesztett, bírósági tárgyalásokon vett részt. Munkájáért az általa képviselt cég követelésének egy részét jutalékként kapta meg.

A férfi a polgári törvénykönyv által pertársak számára biztosított lehetőséget használta ki.

dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivője

A formálisan létrejött engedményezési szerződésekkel pusztán dr. T. Sándor perbeli képviseleti jogosultságának hiányát akarták leplezni. A vádirat adati szerint a férfi 2009-től kezdve kilenc esetben járt el bíróságok előtt. Például egy baleseti kárigény 12 millió forintos követelésének 20 százalékáért vált pertárssá. A munkaügyi bírósághoz keresetleveleket, majd később a Legfelsőbb Bíróságra felülvizsgálati kérelmet nyújtott be. Hasonlóan a perérték ötödét engedményezték dr. T. Sándorra, amikor hitel miatti perben a 4 millió forintos követelést kellett érvényesíteni. A férfi magánszemélyeket is képviselt perekben. Egyik esetben az elmaradt munkadíjak és ellátmányok megigénylése érdekében pertársként eljárva is 20 százalékos jutalékot kért.

A történtek miatt az egerszegi nyomozóügyészség zugírászat vétségével vádolta meg dr. T. Sándort s végrehajtásában felfüggesztett fogház kiszabására tett indítványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!