Hírek

2014.05.23. 17:01

Vasárnap EP-választások

Zalaegerszeg - Az Európai Unió több mint félmilliárd polgárának érdekeit hivatott megjeleníteni az a 751 képviselő, akiket az EP-választáson juttatnak mandátumhoz a 28 tagállam szavazói.

Horváth A. Attila

A 2014-es európai parlamenti választásokat május 22-e és 25-e között kell megrendezni uniószerte, Magyarországon pedig 25-én, azaz most vasárnap 6 és 19 óra között adhatják le voksaikat a választópolgárok. Tegnapi lapszámunkban a gyakorlati tudnivalókról közöltünk tudósítást, ezúttal a választással kapcsolatos általános információkat foglaljuk össze.

Hazánk 21 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe, az új, 2014-2019-es ciklusban tehát 1-gyel kevesebb lesz a magyarországi mandátum, mint az előző időszakban. Ugyanakkor 15-tel nő 2009-hez képest a parlamenti összlétszám; a változás oka Horvátország csatlakozása.

Az EP-választáson egyéni jelöltek nincsenek, csak országos listára lehet szavazni.

Magyarországon 8 jelölőszervezet közül lehet választani, ezek a Nemzeti Választási Bizottság által kisorsolt sorrendben a következők: MSZP, SMS, Fidesz-KDNP, A Haza Nem Eladó, Jobbik, LMP, Együtt-PM, Demokratikus Koalíció. A szavazólapon a listák első öt helyén szereplő képviselőjelöltek neve is olvasható. A 21 megszerezhető mandátumot a támogatottság arányában osztják majd szét a legalább 5 százalékos eredményt elérő jelölőszervezetek között (ezúttal is létezik tehát bejutási küszöb).

Magyarországon több mint 8 millió, Zalában pedig hozzávetőlegesen 233 ezer választópolgár jogosult szavazni az európai parlamenti választáson. A megye 258 településén összesen 433 szavazókör működik; a választópolgárok ezúttal is a választási értesítőn feltüntetett helyszínen adhatják le voksukat (kivéve az átjelentkezők). A Nemzeti Választási Iroda honlapján egyébként működik egy olyan szolgáltatás, amely a lakcím alapján megmutatja, pontosan hol szavazhatunk.

Zala megyébe csütörtökön reggelig összesen 1503-an jelentkeztek át a másutt élő szavazók közül, míg a megyéből 1429-en jelezték, hogy más egyéni választókerületben szeretnének voksolni. A választható jelölőszervezetek összesen 930 főt delegáltak a zalai szavazatszámláló bizottságokba, 328-cal kevesebbet, mint az áprilisi országgyűlési választások alkalmával. Még néhány számadat: országosan 56523-an jelezték, hogy belföldön, de nem a lakóhelyük szerint szavazókörben szeretnék leadni voksukat, a külképviseleti névjegyzékbe pedig 7572-en vetették fel magukat (ők tehát külföldön szavazhatnak). Más európai uniós tagállamok polgárai közül 1626-an szerepelnek a hazai választói névjegyzékben, azaz ennyien voksolhatnak közülük Magyarországon most vasárnap.

Végül röviden az EP-ről: az Európai Parlament elsősorban uniós jogalkotással, a többi uniós intézmény ellenőrzésével és a közösség költségvetésével foglalkozó testület, amelybe a tagállamok polgárai közvetlenül választhatnak képviselőket. A plenáris üléseket Brüsszelben és Strasbourgban tartják. Az EP-ben nem országok, hanem pártcsaládok szerint helyezkednek el a képviselők, tehát vagy valamelyik frakció tagjai lesznek, vagy függetlenként politizálhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!