Hírek

2014.05.01. 16:35

Elvezetik a csapadékvizet

Ortaháza - Átfogó csapadékvíz-elvezető programba fogott a település önkormányzata. A munkálatok költségét állami támogatásból, illetve önerőből fedezik.

Gyuricza Ferenc

A község Petőfi utcájában rendszeresen visszatérő problémát okozott a csapadékvíz-elvezetés, hiszen a mélyebben fekvő területeket többször is elöntötte az ár. Vajmi Ferenc polgármester elmondása szerint néhány alkalommal előfordult, hogy pincék kerültek víz alá, legutóbb tavaly húsvétkor, amikor az esőzés és a hóolvadás együttes hatásának következtében nemcsak a csapadék- és a belvíz öntötte el a falu környékét, de a patakok is kiléptek medrükből.

- Már korábban is terveztük, hogy átfogó csapadékvíz-elvezető program révén orvosoljuk ezt a problémát - magyarázta Vajmi Ferenc. Erre most teremtődött meg a lehetőség, az adóssággal nem rendelkező önkormányzatok számára nyújtott állami támogatás révén.

Ortaháza a jelzett alapból - a hasonló nagyságrendű településekkel azonos módon - 2 millió 95 ezer forint támogatást kapott az államtól. Miután ezen összeg a munkálatok teljes költségét nem fedi le, így a falu saját bevételekből volt kénytelen kiegészíteni azt. Az önkormányzat a kivitelezéssel egy lenti székhelyű vállalkozást bízott meg, a Verein Kft. szakembereinek május végére kell a munkát befejezniük.

Jelenleg a Petőfi utcában dolgoznak a Verein Kft. munkatársai (Fotó: A szerző)

 

- Nemcsak az épületek védelmében volt szükség erre a beruházásra, de a közlekedés biztonsága miatt is - fűzte tovább a község önkormányzati vezetője. - Az árkokból kifolyó víz ugyanis az utcát is elöntötte, és miután itt van a falu egyetlen forgalmasabb csomópontja, időnként balesetveszélyes szituációk is kialakultak

Vajmi Ferenc szólt arról is, hogy a legkritikusabbnak tartott szakaszokon nemcsak kimélyítik a vízelvezetőket, hanem a gyorsabb lefolyás érdekében ki is burkolják azokat. A betonlapokkal megerősített vízelvezető árkok kialakítása most van folyamatban, bár az elmúlt napok csapadékos időjárása nem kedvezett a munkálatoknak. Azokon a részeken pedig, ahol korábban kevésbé veszélyeztette a lakó- és gazdasági épületeket a víz, iszapolást végeznek.

- Ezáltal biztosítottnak látjuk, hogy a csapadék- és belvíz a jövőben lefolyjon a falu közelében található Berek-patakba - magyarázta tovább a polgármester. - A Petőfi utca mellett néhány további helyen is dolgoznak a szakemberek, így a bolt környékén is lesznek kisebb területrendezési munkálatok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!