Hírek

2014.04.23. 08:19

Staféta Németh Nikollal

Richter Jenőné a stafétát Németh Nikolnak adta tovább, az euritmia jelentőségéről kérdezve.

Magyar Hajnalka

– Az euritmia szép, harmonikus ritmust jelent, lényegében egy láthatóvá tett nyelv – kezdi a Waldorf módszert követő óvónő. – Amikor kiejtünk egy hangot, láthatatlan akaratmegnyilvánulás zajlik le bennünk, ez ölt formát az euritmikus mozgásban. Ez nem pantomim, nem tánc, nem torna, hanem a test és a lélek együttmozdulása, amely örömöt fejez ki. A kozmoszból áramlik az emberbe, aki belső lényéből újrateremti, s gesztussá alakított hang formájában visszaadja a kozmosznak. Ennek az embert alakító, a szív tájékáról kiinduló szellemi, lelki tornának pedagógiai, művészeti és gyógyító értéke is van.

Fotó: Katona Tibor

Minden kisgyermek szeret mozogni, fontos, hogy környezetüket áthassa a zene, a ritmus. Az óvodásoknak szóló elementáris, vagy primitív euritmia pedig csupa ritmus, csupa összehúzódás, kinyílás, sok pici lépést nagy lépés követ, a feszülést ellazulás. Ez segíti az életerők áramlását. Az óvodás korú gyermek a környezetéből vett mintákat követi. A mi dolgunk, hogy méltók legyünk az utánzásra.

Németh Nikol a stafétát Csapó Marinak adta tovább, azt kérdezve, miként hat a gyerekekre a biotáplálkozás?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!