Hírek

2014.03.27. 17:50

Vad és tolvaj is jár arra

Zalaegerszeg - Hiába védené a földjét a vadaktól Gyergyák Szabolcs, ha nem hagyják a tolvajok: ismét rájártak a villanypásztorra.

Szabó Judit

Gyergyák Szabolcs mezőgazdasági vállalkozóval minap a ságodi városrészben szervezett szemétszedési akción találkoztunk. Ott panaszolta, hogy mi történt: nemrég megint tolvajok jártak a területén, s több száz méter vezetéket elvittek a villanypásztorból.

Gyergyák Szabolcs a villanypásztor maradványaival. Fotó: Katona Tibor

– Bekerítettem a 130 hektáros területet, hogy megvédjem a vadaktól, s múlt héten megint azzal kellett szembesülnöm, hogy a tolvajok lebontottak több száz méter vezetéket és a szigetelőket is. Körülbelül 150 ezer forint kárt okoztak. Szerintem megrendelésre csinálják. Elhatároztam, hogy bekamerázom a területet, mert ebből milliós károk is lehetnek – mondta a vállalkozó. – A vadkár amúgy az utóbbi időben elenyésző volt, de ehhez be kellett fektetni mintegy hárommillió forintot a villanypásztorba. A közelben bevetettünk olyan földeket is, ahová ráengedjük a vadakat, így hozzájutnak kukoricához, ezzel is csökkenthető a kár. A legnagyobb problémát most a tolvajok jelentik.

Kovács Ferenc hivatásos vadász, a Zalavölgye Vadásztársaság tagja elmondta, hogy kevés olyan gazda van, aki kerítéssel védekezik a vadak ellen. Pedig, mint hangsúlyozta, a termények megóvása nemcsak a vadásztársaság feladata, hanem a tulajdonosokkal közös felelősség. Kovács Ferenc közölte, évente mintegy öt-hatmillió forintot fizet a vadásztársaság vadkár miatt a földtulajdonosoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!