Hírek

2014.02.05. 13:05

Kamu cuccokkal "kereskedtek" az internetes csalók

Interneten eladásra kínált játékgépekkel, mobiltelefonokkal, laptopokkal szerzett 1,2 millió forintnál is többet az három nagykanizsai fiatalember, akik ellen nemrég emelt a vádat a járási ügyészség.

Arany Gábor

A meghirdetett portékák ugyanis nem léteztek, a vevők se az áruhoz nem jutottak hozzá, se a pénzüket nem kapták vissza.

A 30 oldalas vádiratban összefoglalt történet lényegét érdeklődésünkre dr. Pirger Csaba, a megyei főügyészség sajtószóvivője ismertette.

A Nagykanizsán élő, akkor még fiatalkorú, 17 éves D. Tamás 2011 végén azzal kereste meg barátját, a nála három évvel idősebb, és lopás miatt már elmarasztalt O. Zsoltot, hogy interneten nem létező műszaki cikkek eladásával jussanak pénzhez, ehhez szerezzen neki bankszámlát.

O. Zsolt ennek a kérésnek eleget tett, egy barátjától kérte el a szükséges adatokat és még a bankkártyáját is, de nem árulta el neki, milyen célra kell. Amint ezt nyélbe ütötték, internetes kávézóból feladták hirdetésüket az express.hu oldalon. Általában 10-30 ezer forintot kértek utalni a játékgépért, illetve konzolért. A beérkezett pénzt pedig rövid időn belül bankautomatáknál felvették, elköltötték.

Internetes kereskedő oldalakon kínáltak eleinte csak játékgépeket, később laptopokat, telefonokat is (Fotó: illusztráció)

A novemberben indult, 18 károsultat maga után hagyó sorozat január közepén megtorpant, leállt, mert a bankszámla tulajdonosa gyanúsnak találva a pénzforgalmat, letiltatta a bankkártyáját.

Ez azonban nem szegte D. Tamás kedvét, aki az akkor 17 éves, de garázdaságért, rablásért, zsarolásért, csalásért már elítélt O. Jenő Zsolttal folytatta tovább az internetes üzletelést, mert ebben O. Zsolt már nem vett részt.

A folytatáshoz először – a közben felnőtté lett – D. Tamás nyitott magának bankszámlát, később viszont jobbnak látták ismerős lányok bankszámláit és kártyáit felhasználni.

Ebben a 2012 április közepéig tartó szériában általában az epresssz.hu és a jofogas.hu, illetve más internetes kereskedő oldalakon a játékgépek kínálatát laptopokkal, mobiltelefonokkal bővítették ki, és csaptak be 32 vevőt 5-40 ezer forint közötti összeggel. A vásárlók a telefonos egyeztetés után még aznap utalták a pénzt, ám ezt követően már az eladókat nem tudták elérni. A fiatalok ily módon összesen 1,2 millió forintot meghaladó összeget csaltak ki félszáz vevőjüktől. Érdekesség, hogy közülük kilencet az eljárásban nem lehetett azonosítani, így ismeretlenek maradtak a nyomozóhatóság előtt.

A történtek alapján a Zalaegerszegi Járási Ügyészség D. Tamást 50 rendbeli, O. Zsoltot 18 rendbeli, O. Jenő Zsoltot 32 rendbeli csalással vádolta meg és büntetésként végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!