Hírek

2014.01.21. 16:05

Év elejétől dr. Solt Katalin a BGF tudományos rektorhelyettese

Zalaegerszeg - A Budapesti Gazdasági Főiskola nemzetközi kapcsolatait erősítené új posztján dr. Solt Katalin, akit kineveztek a főiskola tudományos rektorhelyettesévé.

Szabó Judit

Dr. habil. Solt Katalin főiskolai tanár, kandidátus, habilitált doktor négy évig a Budapesti Gazdasági Főiskola Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg dékánja volt. Miután betegség miatt a közelmúltban megüresedett a tudományos rektorhelyettesi pozíció, a főiskola rektora, Sándorné dr. Kriszt Éva őt kérte fel a feladat ellátására. Dr. Solt Katalin jelezte: gyorsan kellett döntenie, s igent mondott.

– A tudományos rektorhelyettesnek kell gondoskodnia a Budapesti Gazdasági Főiskolán folyó tudományos tevékenység ellenőrzéséről, irányításáról, generálásáról, vagyis újabb kutatási programok indításáról, és legfőképpen az Alkalmazott Tudományok Főiskolája cím megőrzéséről. Ezt a címet 2013-ban megszereztük három évre, de folyamatosan fenn kell tartani, és az ehhez kapcsolódó mutatók javításáról gondoskodni. Ehhez irányítani kell a kutatóközpontot és a könyvtár kutatást szolgáló tevékenységét, a hallgatói tehetséggondozást, foglalkozni kell a minőségbiztosítással, valamint az oktatók értékelésével –sorolta a feladatokat.

Dr. Solt Katalin: Nálunk az oktatás minősége az aranyfedezet. Fotó: Katona Tibor

A zalaegerszegi gazdálkodási karon dr. Solt Katalin dékáni tevékenységének időszakában kezdődött meg a kutatási tevékenység. Jelenleg is dolgoznak különféle projekteken.

– Régebben valóban csak oktatási tevékenység folyt a zalaegerszegi képzőhelyen, a kutatást mindenki saját hatáskörben végezte – nyilatkozta a rektorhelyettes. – Nemrég azonban közös kutatási programokat indítottunk, és kuriózumnak számító feladatokat próbáltunk megoldani. Az egyik ilyen program a VERSO volt. Ebben a nemzetközi projektben az önkéntes munka költség-haszon elemzését végeztük el. Módszertanilag szorosan kapcsolódik ehhez a Medic Sphere program, amelynek keretében az egészség-gazdaságtani módszertant igyekszünk fejleszteni, mégpedig a diabétesz betegút modellezésével. Ennek a kutatásnak a keretében is végzünk költség-haszon elemzést.

Az elmúlt évekre visszatekintve szót váltottunk dr. Solt Katalinnal a kar gazdasági helyzetéről és a hallgatói létszám alakulásáról is. Mint elmondta: nagy szívfájdalma, hogy a létszám stagnál.

– Nagyon szerettük volna növelni, mindent megtettünk ennek érdekében. A Zöld Kampusz program során több mint háromezer általános- és középiskolás diákot hívtunk meg, hogy nézzen körül nálunk. Folytatjuk ezt a programot, hogy lássák a diákok, milyen környezetben tudnának itt tanulni. Így talán jobban kedvet kapnak a zalai tanulók ahhoz, hogy a lakóhelyükhöz közel folytassák tanulmányaikat. Sajnos a fiatalok nem szívesen maradnak Zalaegerszegen, pedig az önkormányzattal együtt nagyon sokat teszünk a változásért. A főiskolát vonzóbbá szeretnénk tenni azzal is, hogy tovább erősítjük a felsőoktatási szakképzést. Ez iránt nagyon élénk érdeklődés volt tavaly Zalaegerszegen. A képzésbe kerülés követelményeinek sokan meg tudnak felelni, és bőven vannak állami ösztöndíjas helyek. Abban reménykedünk, hogy a szigorú akkreditációs előírások kicsit lazulnak, s akkor más tudományterületek felé is nyithatunk, logisztikát szeretnénk oktatni – említette a leköszönt dékán.

A kar gazdasági helyzetét sikerült stabilizálni a kutatási programoknak és a többi projektnek köszönhetően, tette hozzá.

– Indult egy új, napelemes energiatermelést célzó KEOP-beruházás, amelynek hatása lesz a költségvetésünkre is, hiszen megtakarítást jelent az áramfogyasztásunkban. A projektek eredményeként tehát a gazdasági helyzetünk stabil.

A képzés magas színvonalára mindig is ügyeltek.

– Nálunk az oktatás minősége az aranyfedezet: aki itt szerez diplomát, biztos lehet abban, hogy a munkahelyén megállja a helyét. Hogy lesz-e munkahelye, az már sajnos nem a főiskolán múlik. Felméréseink szerint az oktatás színvonalát utólag már nagyra értékelik a hallgatóink. Amíg itt vannak, haragszanak a tanárokra, túl szigorúnak tartják őket, de amikor látják, hogy az itt szerzett tudással nagyon jól boldogulnak, elismerik az erőfeszítéseinket.

Rektorhelyettesként dr. Solt Katalin a legfontosabb tervei között említette, hogy a kutatók képesek legyenek nemzetközi kutatási kapcsolatokat kiépíteni, nemzetközi csoportokhoz kapcsolódni.

– Ezt tanulni kell, hiszen automatikusan nem alakulnak ki külföldi kapcsolatok, a partnereket fel kell kutatni. Megpróbáljuk felkészíteni erre az oktatókat – említette.

Dr. Solt Katalin elmondta, hogy rektorhelyettesi kinevezése nem jelenti azt, hogy megszakad a kapcsolata Zalaegerszeggel, hiszen továbbviszi a városban megkezdett projekteket, és az oktatói tevékenységet is folytatja a zalai megyeszékhelyen.

– A családom eddig is Budapesten élt, így tehát sokszor megtettem az utat a főváros és Zalaegerszeg között az elmúlt négy évben, de talán ezentúl több időt tudok tölteni Budapesten. Ez azért fontos számomra, mert van négy unokám, akikre mindig szívesen vigyázok. Erre a kérésre csak akkor mondok nemet, ha nagyon muszáj – zárta szavait a rektorhelyettes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!