Hírek

2013.12.19. 16:20

Szűkülő tankönyvkínálat: tizedére csökken a kiadványok száma

Az Országgyűlés államosította a tankönyvpiacot a kedden elfogadott, és január elsején életbe lépő törvénnyel.

Szabó Judit

A jogszabály szerint a tankönyvellátás állami feladat, vagyis felszámolja a terület piaci viszonyait. A törvény értelmében az állam 2013. szeptember 1-től felmenő rendszerben biztosítja az ingyenes tankönyvellátást az elsőtől a nyolcadik évfolyamig. Fő szabály szerint az iskolák évfolyamonként és tantárgyanként a tankönyvjegyzéken szereplő két tankönyvből választhatnak, a választás pedig a fenntartó egyetértéséhez kötött.

Eddig széles volt a tankönyvkínálat idehaza: több mint ötezer kiadványból választhattak az iskolák. Jövőre azonban tizedére, körülbelül ötszáz könyvre szűkül ez a paletta.

A törvényről kikértük Vigh László fideszes és Göndör István szocialista országgyűlési képviselő, valamint a Pedagógusok Szakszervezet nagykanizsai titkára, Rábavölgyi Attila véleményét.

Tankönyvosztás a zalaegerszegi Mindszenty-iskolában. Ma még széles a választási lehetőség Fotó: archív/Pezzetta Umberto

Vigh László kormánypárti politikus szerint a jogszabály mögötti szándék nagyon szép.

– Az a végcél, hogy minden gyermeknek minden tankönyv ingyenes legyen – fogalmazott Vigh László. – Eddig 6-8-12 féle tankönyvből tanulhattak a gyerekek, de ez a szám lecsökken, s ugyanazt fogják tanulni Gellénházán, mint Debrecenben vagy Budapesten. Így mindenhol azonos tudásanyaghoz jutnak. Bízom benne, hogy amikor teljesen kiépül az új rendszer, nem lesz fennakadás a tankönyvellátásban sem, amire az idei tanévben volt példa.

Göndör István MSZP-s képviselő mélységesen felháborítónak tartja a tankönyvpiac államosítását.

– Folytatódik a Fidesz eddigi gyakorlata: egyes vállalkozásokat törvényi erővel monopolhelyzetbe hoznak, míg más cégektől és emberek sokaságától elveszik a munkát és a megélhetést. Ez egy piacgazdaságban elfogadhatatlan, nem újdonság azonban a Fidesz-kormánytól. Ez történt a dohányüzletekkel, és ez lesz a nyelviskolákkal – mindig új falatok kellenek. Az pedig a kormánynak másodlagos, hogy milyen következményei lesznek a döntésnek.

Göndör István úgy véli, a tankönyvkiadás államosítása a közoktatásban oda vezet, ahová az eddigi centralizáció: elveszik a sokszínűség.

Rábavölgyi Attila, a Pedagógusok Szakszervezete nagykanizsai városi és járási titkára azt tapasztalja, hogy az iskolák jelenleg élnek azzal a bőséges választási lehetőséggel, amely a hazai tankönyvkínálatot jellemzi. Az intézmények megnézik, hogy a kiadók milyen tartalommal, stílusban és formában adják tovább az ismereteket, mérlegelik, hogy a könyv mennyire forrásgazdag, s melyik a legmegfelelőbb a követelményrendszer és a hasznosíthatóság szempontjából.

Ami a tankönyvek minőségét illeti, úgy látja, hogy korrekt kiadványok vannak a piacon, bár gyakrabban kellene felülvizsgálni azokat. Rábavölgyi Attila szerint előre lehetetlen megmondani, hogy a változások milyen hatást gyakorolnak a közoktatásra.

– Ezt majd a jövő fiataljain lehet lemérni, ha leérettségiznek és munkába állnak – fogalmazott. – Az biztos, hogy a szűkülő piac szűkülő színvilágot jelent, s erre át kell állniuk a pedagógusoknak - folytatta a nagykanizsai Thúry-tagiskola tanára. – Ha csak két könyv lesz (vagy csak egy, mivel a fenntartónak jóvá kell hagynia a választást), más lesz a környezet, amelyben a munkánkat el kell végezni, s minden változás nehézségekkel jár. Ezt tudomásul kell venni, mert mást nem tehetünk, a változás hatásait pedig majd csak később mérhetjük fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!