Hírek

2013.12.26. 17:55

Orgonát avattak a húsz éve felépített templomban

Vindornyafok - Felavatták csütörtökön a templom új orgonáját, amelyet pályázati segítséggel szerzett be az egyházközség.

Szabó Judit

A vindornyafoki templomban eddig nem volt orgona, az istentiszteletek zenei kíséretét egy szintetizátorral oldották meg. Kiss László hévízi plébános, kerületi esperes elmondta, hogy a Karmacsi Egyházközség pályázatot nyújtott be egy kétmanuálos elektromos orgonára, és százszázalékos támogatást nyert. Így meg tudtak vásárolni egy hangszert csaknem 3,8 millió forintért a vindornyafoki templomnak.

A szentmise után Teleki Miklós orgonaművész adott koncertet a vindornyafoki templomban. Fotó: Szabó Judit

Az orgonát csütörtökön szólaltatták meg először, a délutáni szentmise után rendezett hangversenyen. A koncerten Teleki Miklós orgonaművész többek között Bach-műveket szólaltatott meg.

A vindornyafoki templom húsz éve épült. A falu lakossága már 1950 körül szeretett volna egy templomot, de az építkezéshez összegyűjtött faanyagot a kommunista hatalom elkobozta, elevenítette fel Kiss László. Vindornyafokon csak egy harangtorony volt, a rendszerváltás után, húsz évvel ezelőtt azonban sikerült felépíteni a templomot a püspökség segítségével és a falu összefogásával. Így már nem kell Karmacsra járniuk a híveknek istentiszteletre.

Az idei év nemcsak az orgona beszerzése miatt volt jelentős, hanem azért is, mert kétmillió forintból, szintén pályázati forrásból kicserélték a beázó palatetőt, és a templom belső felújítása is megtörtént. Közadakozásból egy Máriát és Jézust ábrázoló festménnyel gazdagodott a templom, az alkotás Kossuth Tivadar festőművész munkája.

Ezt megelőzően, tavaly ősszel a székeket padokra cserélték, a padokat a kecskeméti Angolkisasszonyok szerzetesrendtől kapták. A jövő évi tervek között szerepel az épület külső tatarozása, említette a plébános.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!