Hírek

2013.12.27. 17:10

Évzáró találkozóra gyűltek a dél-zalai íjászok

Sand - A bölényt 90 méterről eltalálni reflexszel? Lehetetlen. Csigással? Hetven százalék... - ekképpen folyt az esélylatolgatás pénteken a település focipályáján.

Horváth-Balogh Attila

Aki még nem találta volna ki, annak eláruljuk: a közös nevező az íj. Ugyanis pénteken rendezte meg évzáró találkozóját a HUN Sandi Íjász Hagyományőrző Sportegyesület és az NTE1866 Íjász Szakosztály.

- A mostani immár a 2. alkalom, hogy megrendezzük közös íjásztalálkozónkat, az elsőre tavasszal került sor - hallottuk az egyik szervezőtől, Donáczi Istvántól. Minden jó, ha a vége jó, ezért gondoltuk úgy, hogy az évet egy ilyen jó kis programmal zárjuk le. Körülbelül félszáz versenyzőnk van, a legtávolabbról a szlovéniai Lendváról jöttek.

Hogy az íjászok ne a versenyről-versenyre kialakult beidegződésekkel mérjék össze képességeiket, a szervezők egy kicsit fordítottak a szabályokon, tette hozzá Donáczi István. Példának okáért itt nem az érte a legtöbb pontot, ha valaki betalált a kör közepébe, hanem az, ha a nyílvessző minél közelebb csapódott be a kör széléhez. De az is kihívást jelentett, amikor (mű)kacsára kellett lőni egy alagúton keresztül.

Azt is megtudtuk: szerencsére, a fiatalok is érdeklődnek a sportág iránt igaz, még 70 évesen se késő elkezdeni.

- Kinn lehetünk a szabad levegőn, gyönyörködhetünk a természet szépségeiben, jó a közösség és természetesen, izgalom is van - ecsetelte az íjászat előnyeit a 17 esztendős Gaál Dániel, a nagykanizsai Cserháti-iskola gépésztanulója. Két éve íjászkodom, és nagyon szeretem, mert a pályán eltűnnek a társadalmi különbségek. Mindegy, hogy valaki utcaseprő, orvos, vagy mérnök, mindenki tegeződik mindenkivel, erős a csapatszellem. És aki egyszer elkezd íjászattal foglalkozni, az életformát választ: szabadidőnkben is igyekszünk minél többet megtudni az íjászatról és történetéről.

Valószínűleg a verseny legfiatalabb résztvevője volt a 8 éves Horváth Brigitta és a 11 esztendős Horváth Kornélia. Az amúgy a lovakhoz is vonzódó kislányok már szép sikerekkel büszkélkedhetnek: Kornélia egy 3., Brigitta pedig 1. helyezést tudhat magáénak. Aranyosak és ügyesek, de abban még van némi vita köztük, hogy az íjászat, avagy a lovaglás jobb...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!