Hírek

2013.12.22. 10:10

Hó nélkül, télies útviszonyokkal

Zalaegerszeg - A következő napokban, illetve a karácsonyi ünnepek alatt a legfrissebb meteorológiai előrejelzések alapján nem várható nagyobb havazás vagy rendkívüli téli időjárási helyzet, erre hívta fel a figyelmet Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

Arany Gábor

Figyelmeztet azonban arra, hogy ónos esőre és szitálásra, hószállingózásra, zúzmaraképződésre, deresedésre és páralecsapódásra is számíthatnak a közlekedők. Emellett többször is ködös idő várható, tehát a havazástól eltekintve időszakosan, akár nagyon rövid idő alatt is télies útviszonyok alakulhatnak ki, mivel a következő egy hétben is fagypont körüli hőmérséklet várható.

Néhány nappal ezelőtt a 74-es úton hét autó csúszott egymásba a hajnali lefagyások okozta síkosság miatt. Ilyen körülmények az elkövetkező napokban is előfordulhatnak az utakon. Fotó: Szakony Attila

Pécsi Norbert utalt rá a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az ünnepek alatt is 24 órás szolgálatot lát el, vagyis 93 üzemmérnökségünk dolgozói továbbra is 12 órás váltott műszakokban végzik majd a szükséges síkosságmentesítési munkákat. Szakembereik folyamatosan figyelik az időjárás előrejelzéseket, illetve a 300-nál több útmeteorológiai állomásuk adatait, és útellenőreik is járják a 31 ezer kilométeres országos közúthálózatot. Így ha szükséges, az egyes útszakaszokon az úthálózati szerepük alapján elvégzik a síkosságmentesítést vagy hóeltakarítási munkálatokat. A magasabb üzemeltetési szolgáltatásba tartozó főbb utakon preventív jelleggel is beavatkoznak, hogy megakadályozzák a síkosság kialakulását.

Arra kérik a közlekedőket, hogy a következő napokban a várhatóan nagyobb ünnepi forgalom miatt fokozott óvatossággal vezessenek. Mindig az út és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek és tartsák be a követési távolságot! A folyamatos ellenőrzés ellenére időszakosan kialakulhatnak síkosabb útszakaszok, főleg a magasabban fekvő területeken, erdősávoknál, árnyékos helyeken, felüljárókon, hidakon, ezért ezeken a területeken óvatosabban kell közlekedni. Utazás előtt az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút megyei vagy autópálya diszpécsereinél, illetve útinform szolgálatnál lehet tájékozódni, az információk elérhetők az interneten is, szól Pécsi Sándor Norbert tájékoztatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!