Hírek

2013.12.26. 14:00

Csúszik az online kapcsolat

Zalaegerszeg – A jogszabály szerint 2014 januártól elvileg csak azok az üzletek működhetnének, amelyeknek a pénztárgépei online kapcsolatban állnak az adóhatósággal.

Hajdu Péter

Azért a feltételes mód, mert nyilvánvaló, hogy a kereskedelem nagy része, beleértve az áruházláncok zömét, ahol PC-alapú gépeket használnak, és a kisebb üzleteket is, nem képes a pénztárgéprendeletet az új év elejére teljesíteni.

A kereskedelem, szolgáltatások forgalmának átláthatósága, az adóbevételek növelése érdekében született jogszabály több fordulós története az év végével nem ér véget. Két hete munkabizottság jött létre annak érdekében, hogy az online pénztárgépekre való átállás a vállalkozók, kereskedők számára minél kevesebb problémával haladjon. A munkabizottságban többek között a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal munkatársai vesznek részt. Zalaegerszegen is kevés még azon üzletek száma, amelyekbe már beszerelték a követelményeknek megfelelő berendezést. Egyik ilyen a Kossuth utcán működő bőráru szaküzlet, ahol még a karácsony előtti napokban, az ajándékvásárlás hajrájában jártunk.

– December 11-én kaptuk meg az új gépet, azóta üzemel. Nekem először furcsa volt a másik után, de nagyon könnyű kezelni, eddig semmi problémánk nem volt vele. Szerintem, aki minden nap ezzel foglalkozik, az gyorsan átáll rá. A beszerelés sem tartotta fel a forgalmat, mert nyitás előtt hozták, és a műszerész a nyitásra bekötötte, a kezelését is elmagyarázta – közölte Bojkovszkyné Kerkai Györgyi üzletvezető.

Nem rajtuk múlik, mikor indul be az online kapcsolat, mondja Molnár Tibor, ők megtettek mindent. Fotó: Pezzetta Umberto

De nem mindenhol ilyen megnyugtató a helyzet, tudtuk meg Nagy Zsuzsannától, a Kereskedők és Vendéglátók Zalaegerszegi Érdekképviseleti Egyesületének (KISOSZ) titkárától. Mint elmondta, a legnagyobb gond azzal kapcsolatos, hogy korábban országosan mintegy nyolcvanezer vállalkozás az Alt Cash Kft. által gyártott berendezést rendelte meg, Zalában is sokan. Ezt követően azonban a Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal nem részletezett okból visszavonta e típus engedélyét, s helyette újat kellett rendelni.

– Nagyon sokan megrendelték az újabb, megfelelő típust, és a gyártó azt ígérte, e típust is engedélyeztetik a két év végi ünnep között. Akik ezt a gépet rendelték, azok most bajban vannak, mert idén semmiképpen sem kapják már meg. Csak a jövő évben várható a szállítás – mondta a KISOSZ titkára.

Az említett kör gondja, hogy a gépenként ígért 50 ezer forintos állami támogatás a kormányzati ígéret szerint az idén üzembe állított gépekre érvényes. Az a széles vállalkozói kör, amely ebből kiesik, noha nem az ő hibájukból csúszik az online pénztárgép üzembe állítása, joggal tart attól, hogy a támogatást nem kapja meg.

– A többi géptípus szállítása már megindult, folyamatosan szerelik be az üzletekbe. Mindez az év végi nagy forgalmú időszakban zajlik. Van, ahol probléma adódik a bekötése után, várakozni is kell miatta, de hangsúlyozom, ez nem a vállalkozók hibája, belekényszerítették őket ebbe a helyzetbe. Jogos aggodalmat vált ki az állami támogatás kérdése. Egyelőre nincs szó róla, hogy a jogosultság átvihető lenne a jövő évre. Minden létező fórumon kezdeményeztük, de egyelőre nem kaptunk pozitív választ. Abban bízunk, hogy az utolsó napokban meghosszabbítják a határidőt. Másik probléma az adatszolgáltatás havi díja. Vannak szolgáltatók, akik havonta ezer forintnál magasabb díjat helyeztek kilátásba. Ebben a kérdésben a nemzetgazdasági miniszter ígérete szerint megjelenik egy jogszabály arra vonatkozóan, hogy hatósági áras, bruttó havi ezer forint lesz a szolgáltatás díja.

Arra a kérdésünkre, ellenőriz-e, és mit ellenőriz pénztárgép-ügyben az adóhatóság, a KISOSZ titkára elmondta: a megyeszékhelyen is tapasztalják, hogy folyamatosak a NAV ellenőrzései.

– A vállalkozók jelzései szerint azt vizsgálják, hogy a vállalkozó rendelkezik-e érvényes megrendeléssel, és a megrendelést a forgalmazó visszaigazolta-e már, a szállítás várható időpontját is megadva. Azokat sem büntetik meg, akiknek csak jövő évi szállítást igazoltak vissza. Azokat a vállalkozókat kutatják fel, akik elmulasztották a megrendelést. A hírek szerint jóval kevesebb online pénztárgépet rendeltek meg, mint amennyire számítani lehetett – válaszolta Nagy Zsuzsanna.

A közelmúltban olyan hírek is elterjedtek, miszerint az év végi határidő tarthatatlansága miatt nem nyitnak ki gyógyszertárak, benzinkutak. Ez azonban, mint kiderült, nem valós aggodalom. Legalábbis Molnár Tibor, a város és Teskánd között működő Molnár Tank Kft. vezetője elmondta, természetesen nem zárnak be, ha év végéig sem indul be a benzinkút és a NAV közötti online kapcsolat. Elmondta, korszerű, nemrég beszerzett, elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépet vettek, már csak az online kapcsolatot lehetővé tevő egységet kell beszerelni.

– Az üzemanyag forgalmazás leállásával megállna az élet az országban. Utoljára úgy értesültünk, hogy mivel visszaigazolt megrendelésünk van az elektronikus egységre, működhetünk tovább. A rendszergazdánk biztosított bennünket, hogy december vége előtt még értesít bennünket, mikor tudják beüzemelni a készüléket. Mi felkészültünk, megtettünk mindent, hogy ez a kapcsolat létrejöjjön, nem rajtunk múlik, ha késik – említette többek között a cég vezetője.

Közelednek az álláspontok

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt nyilatkozta, hogy a kiskasszák esetében már csak finomhangolásra van szükség, a PC alapú gépek esetében még egy darabig eltart a folyamat. Utalást tett az 50 ezer forintos támogatást illetően, közölte, sok olyan kiskereskedő van, aki szabályosan megrendelte a gépet, s nem tőle függ, hogy megkapja-e december 31-éig, a támogatás elszámolásának határidejéig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!