Hírek

2013.11.18. 17:55

Újra egytényezős a vízdíj – 4 településen kaptak helyesbítő számlát

Helyesbítő számlákat állított ki a Zalavíz Zrt. a zalaszentiváni, pethőhenyei, zalaszentlőrinci és alibánfai fogyasztóknak a 2012. január elseje és 2013. június 30-a közötti időszakra. Vannak ügyfelek, akiknek többletet kell fizetniük, másoknak túlfizetés miatt visszatérít pénzt a vízszolgáltató.

Horváth A. Attila

Az intézkedés okairól és a számlákon feltüntetett összeg rendezésének módjáról Németh Andreát, a Zalavíz Zrt. gazdasági igazgatóját kérdeztük. Mint megtudtuk, a törvény előírását – amely szerint a szolgáltatás díját 2012. január 1-jétől kéttényezősként, tehát alapdíjból és fogyasztással arányos díjból kell megállapítani – a Zalavíz Zrt. egyéb állásfoglalás hiányában úgy értelmezte, hogy kötelezően be kell vezetnie az alapdíjat. Ezt meg is tette azokon a településeken, ahol az előző évben (2011-ben) egytényezős (fogyasztással arányos) díjat alkalmazott. A cégnek ugyanakkor a kéttényezős díjszerkezet bevezetésétől többletbevétele nem származott.

Németh Andrea azt is kiemelte: a helyesbítő számlák elkészülte után a számok igazolják, hogy a Zalavíz Zrt. kedvezményesebben számlázott az érintett fogyasztóknak az elmúlt másfél évben.

Ám ez a gyakorlat jogszerűtlennek bizonyult, ezért vannak olyan ügyfelek, akik több, fizetési kötelezettséget tartalmazó számlát is kézhez kaptak nemrég (a helyesbítő számla összegén túl hat havi átalánydíjat is ki kell egyenlíteniük ütemezetten, a jövő év január végéig).

Összesen hét számlát kaptak kézhez az érintett fogyasztók (Fotó: Pezzetta Umberto)

A helyesbítő számla kiállításának okáról a gazdasági igazgató úgy tájékoztatott: a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az alkalmazott víziközmű-szolgáltatás díjaival kapcsolatban jogsértést állapított meg, és határozatban tiltotta meg az alapdíjak további alkalmazását az érintett településeken. Előírta továbbá, hogy a négy településen a 2011. december 31-én alkalmazott díjakat kell alapul venni. Azaz a kéttényezős díjakat meghatározó miniszteri rendelet hatályba lépéséig továbbra is egytényezős díjak alkalmazandók. Az így kiszámított jogszerű díjak képezik továbbá 2013. július 1-jétől a rezsitörvény szerint megállapítandó díjak alapját.

– A fentiek értelmében visszamenőlegesen vissza kellett állítanunk a jogszerű díj alkalmazását, tehát az érintett időszakra helyesbítő számlát kellett kiállítanunk – jelezte a gazdasági igazgató.

A helyesbítő számla abban az esetben tartalmaz fizetési kötelezettséget, ha a jogszerűtlen kéttényezős díjjal a fogyasztó kevesebbet fizetett az adott időszakban, mint a jogszerű egytényezős díjjal. Fordított esetben (alacsonyabb mennyiségű fogyasztásnál) a helyesbítő számlán túlfizetés jelenik meg, s ezt az összeget a fogyasztónak kamattal növelten visszatéríti a Zalavíz Zrt. 2013. június 30-ától pedig a jogszerű díjat alapul véve a társaság 10 százalékkal csökkentette a fogyasztói díjat, a rezsicsökkentési törvény betartásával (ezeket az átalányszámlákat kapták meg a helyesbítő számla kiküldése után a négy településen élő fogyasztók).

A gazdasági vezető hozzátette: e helyzet kialakulásáról időben tájékoztatták az érintett települési önkormányzatok jegyzőségét, a fogyasztókat pedig arra kérik, hogy kéréseikkel, észrevételeikkel forduljanak bizalommal a Zalavíz Zrt. munkatársaihoz.

– Milyen módon egyenlítheti ki számláját az az ügyfél, akinek a történtek miatt fizetési kötelezettsége keletkezett? Lesz-e lehetőség részletfizetésre? – kérdeztük.

– Az érintett fogyasztóknak a Zalavíz Zrt. valamennyi számlán szereplő fizetési határidőhöz képest további egy hónap haladékot adott. Amennyiben a számlák kifizetése nagy mértékben megterheli a fogyasztókat, kérhetnek fizetési haladékot az egy hónapon felül, továbbá fordulhatnak hozzánk részletfizetési kérelemmel is – adott választ Németh Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!