Hírek

2013.11.05. 17:05

Sikeres közmunka - Zalai települést is díjazott a BM és a TÖOSZ

Zalaegerszeg - A Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjában kedden sajtótájékoztatón mutatták be egy zalai kisközség országos elismerést kivívott munkaügyi programját.

Hajdu Péter

Borsos József, a munkaügyi központ igazgatója és Dancs Szilveszter Zoltán, Zalaszentmárton polgármestere számoltak be a kistelepülés sikeréről. A munkaügyi központ igazgatója elmondta, hogy a Belügyminisztérium és a Területi Önkormányzatok Országos Szövetsége által meghirdetett „Legjobb önkormányzati gyakorlatok 2013" pályázati kiírásán az országban tíz település között Zalaszentmárton is sikeresen szerepelt.

– Ahol a helyi közösségek a rendelkezésre álló erőforrásokat hozzá szervezik a közfoglalkoztatásból nyerhető forrásokhoz, és olyan programokat tudnak összeállítani, ami a közösség számára hasznos, ott értéket teremt a közfoglalkoztatás. Azok az emberek, akik munkanélkülivé váltak, így megtalálják az első lépcsőt a munkaerőpiacra. Egy ilyen program nyert Zala megyében, Zalaszentmártonban – mondta Borsos József.

Borsos József igazgató 2 millió forintról szóló szerződést adott át Dancsesz Szilveszter Zoltánnak. Fotó: Pezzetta Umberto

Dancsesz Szilveszter Zoltán elmondta, náluk a közfoglalkoztatás az egyetlen munkalehetőség, és ezt kiterjesztették a tájgazdálkodásra, illetve a háztáji gazdálkodás elindítására is. Ezen belül az elvadult szőlőhegyet próbálják termővé tenni, ezer darab őshonos gyümölcsfa telepítésével. Ez a tájfenntartó gazdálkodás egyben környezetrehabilitáció. A közfoglalkoztatottakkal az önkormányzati területeken zöldség és burgonya, valamint fűszernövények termelésébe fogtak, ehhez saját forrásból öntöző berendezést és egyéb szükséges felszereléseket biztosítottak. A polgármester elmondta, a zöldségtermelést tartósítással bővítették, az így megtermelt élelmiszert a dolgozóiknak osztották ki, a megtermelt 350 mázsa burgonyából viszont 2 millió forint bevétele lett az önkormányzatnak. S közben a programban részt vevő, tizenkilenc közfoglalkoztatott képzésen is részt vett. Az országban tíz település kapott elismerést hasonló tevékenységért. Ezt az elismerést, 2 millió forintról szóló támogatási szerződést, ami lehetőséget teremt további fejlesztésekre, Borsos József adta át Dancsesz Szilveszter Zoltánnak.

ELKEZDŐDÖTT A „TÉLI SZEZON"

A BM döntése alapján megszületett ütemezés szerint a megyében jövő áprilisig meghatározták a közfoglalkoztatottak létszámát. Az országos prog-ramokkal együtt novemberben 3142, decemberben pedig 4092 lehet a közfoglalkoztatottak száma, ami jövő tavaszig meghaladja majd az 5 és fél ezret. Borsos József tájékoztatása szerint meg is indult a megyében a téli közfoglalkoztatás. Eddig 254 szerződést már megkötöttek, közel 1800 újonnan belépő személy foglalkoztatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!