Hírek

2013.11.13. 19:35

Komposztálnak Pákán

Páka - Az élhetőbb környezet megteremtése és a biohulladék hasznosítása egyaránt célja annak a programnak, amelyet pályázati támogatással valósítanak meg Pákán.

Arany Horváth Zsuzsa

Minderről a 1200 fős község polgármestere, Lukács Tibor számolt be, aki elmondta: a helyi önkormányzat még 2011-ben nyújtott be pályázatot a fenti cél megvalósítására az illetékes minisztériumhoz.

Ifj. Orsós László a polgármesteri hivatal melletti parkban gyűjti össze a leveleket. Jövőre már komposztálják a biohulladékot. Fotó: Gyuricza Ferenc

– Azt terveztük, hogy a faluban bevezetjük a komposztálást – magyarázta a polgármester. – Nemcsak az önkormányzatot, a lakosságot is be kívántuk vonni a programba. Pályázatunk viszont első körben nem nyert, olyan tájékoztatást kaptunk, hogy ha marad pénzt, a tartalékkeret terhére tudják finanszírozni a programot. Tulajdonképpen mi már le is tettünk róla, de az elmúlt héten arról kaptunk értesítést, hogy 10 millió 633 ezer forint a rendelkezésünkre áll.

Ebből az összegből 280 darab komposztáló ládát tudnak vásárolni, aminek nagy részét a lakosságnál helyezik ki. Bár a községben 525 a nyilvántartott lakások száma, de vannak köztük lakatlanok, így az előzetes felmérés szerint minden érdekelt családnak tudnak juttatni, s még az önkormányzatnak is marad néhány. Emellett szakemberek bevonásával felvilágosító előadásokat is szerveznek. A programot tavasszal indítják, a bevont családoknak öt évnyi időtartamra kell vállalniuk a komposztálást. A polgármester hozzátette: a prog-ram az élhetőbb környezet megteremtése mellett anyagi előnnyel is járhat, a komposztot biotrágyaként vagy virágföldként hasznosíthatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!