Hírek

2013.11.30. 13:56

Gyerekek szenvedtek szén-monoxid-mérgezést Zalaegerszegen (frissítve)

29 gyerek és 2 felnőtt lett rosszul a zalaegerszegi jégcsarnokban szombaton kora délután. A katasztrófavédelem szakemberei magas koncentrációban mértek szén-monoxidot a helyszínen. A Zala Megyei Kórházban végül 50-nél több embert láttak el enyhe, illetve közepes mérgezés miatt. Vasárnapra valamennyien elhagyhatták a kórházat.

Horváth A. Attila

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletére szombaton 13.25-kor érkezett bejelentés a történtekről, ezután a Zalaegerszegi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság, a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat és a Katasztrófavédelmi Mobil Labor vonult a helyszínre. Az épületet lezárták és átszellőztették, majd a társhatóságokkal közösen vizsgálatot indítottak.

Mint megtudtuk, egy U14-es jégkorongmérkőzés végén jelentkeztek a tünetek a játékosoknál. Amikor ezt észlelték, a szervezők kiürítették az épületet és értesítették a mentőket.

Néhány gyereket a mentők szállítottak kórházba, a többieket pedig a csapat buszával vitték be vizsgálatra. Dr. Oroszlán Tamás főorvos, a Zala Megyei Kórház stratégiai igazgatója szombaton délután lapunknak elmondta: a betegek vérében változó mennyiségű szén-monoxidot mértek, volt, akinél a normál érték 6-8-szorosa, illetve 10-szerese a szint, de súlyos, életveszélyes sérült nincs közöttük. Enyhe, illetve közepes mérgezéseket állapítottak meg. 

A főorvos vasárnap délután már arról tájékoztatta lapunkat, hogy az éjszakát csupán 3 gyerek töltötte a kórházban, és később ők is hazamehettek. Hozzátette: mindenki, akinél a tünetek jelentkeztek, a lehető legrövidebb időn belül bekerült a kórházba és megkapta az ellátást.

A jégcsarnokban a jégfelület-készítő gépnél mértek magasabb szén-monoxid koncentrációt a szakemberek, valószínűleg ennek az eszköznek az égésterméke okozhatta a rosszulléteket. A pontos okokat szakértői vizsgálat állapítja meg, illetve a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság is eljárást indított foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.
Szombaton délután Rigó Csaba kormánymegbízott és Gyutai Csaba polgármester is a helyszínen segítette a hatóságok munkáját és a tájékoztatást. Mindketten hangsúlyozták: a különböző szervezetek összehangoltan, megfelelően végezték feladataikat. A polgármester kérdésünkre elmondta: a jégcsarnokot üzemeltető alapítványképviselőivel is beszélt, és az elhangzottak alapján vélelmezni lehet, hogy nem biztonsági mulasztás, hanem váratlan technikai hiba áll a történtek hátterében.

– Szerencsétlen, sajnálatos esetről van szó, azt ugyanakkor megállapíthatjuk, hogy példaértékű volt a különböző szervezetek, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, a védelmi bizottságok, az önkormányzat és a Zala Megyei Kórház együttműködése. Ennek köszönhetően a mentés során mindenki biztonságban volt – jelezte Gyutai Csaba.

Vasárnap délelőtt a jégcsarnokot üzemeltető Zalaegerszeg Jégsportjáért Alapítvány képviselői is nyilatkoztak lapunknak. A sportoló gyerekek szülei hozták létre az alapítványt, amelynek vezetője, Kiss Zsolt, valamint Szabó Sándor elmondta: a helyi Titánok és a Ferencváros csapata játszott szombaton bajnoki mérkőzést, és a meccs végén panaszkodtak többen rosszullétre. Ekkor (a mérkőzést biztosító orvossal is konzultálva) a szervezők kiterelték a fiatalokat a szabad levegőre, kinyitották az ajtókat és ablakokat, lekapcsolták a gázkazánt.

– Feltehetően a gázüzemű jégkészítő gép hibásodott meg, erre utal az is, hogy a pályán sűrűsödött össze a szén-monoxid, a lelátón nem volt rosszullét. Vasárnap reggel újra megmérték a szakemberek a szén-monoxid szintet, de nem találták magasnak. A csarnokban az előírásoknak megfelelő légtechnika működik, és az ajtókon át is szellőzött a helyiség – hangsúlyozta Kiss Zsolt, aki megerősítette azt az információnkat, hogy a jégkészítő gépet (rolbát) a közelmúltban javították. Elmondta: amint a szakhatóságok megállapítják az okokat, újra működtetni tudják a jégcsarnokot, a jeget ugyanis nem kellett leolvasztani. Mindenesetre (a vizsgálati eredménytől függetlenül) mobil CO-mérő eszközöket szerelnek fel. Az alapítvány képviselői ugyancsak elmondták, hogy a mentésben részt vevő szervezetek gyorsan, humánusan és összehangoltan intézkedtek.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!