Hírek

2013.11.08. 11:09

Gyurcsány Ferenc: ez nem a Kennedy-gyilkosság...

Zalaegerszeg - A bajai videó-ügy nem a Kennedy-gyilkosság, hogy ne lehetne a mélyére látni - egyebek közt erről is beszélt Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, amikor zalai látogatása alkalmával interjúra kértük.

Magyar Hajnalka

- Sokakat bosszant és irritál, hogy ennyira magabiztos, és aktív. Mire alapozza az optimizmusát, s nem tart-e attól, hogy a nyüzsgés a visszájára fordul, és sok lesz Önből?

- Épp ellenkezőleg. Azt látom, hogy a többség ma kormányváltást akar, ugyanakkor nem éreznek elegendő erőt az ellenzéki oldalon. Az emberek aktivitást és szenvedélyt akarnak, én pedig egy aktív és szenvedélyes alak vagyok, s nem is akarom magamban ezt elfojtani. S hogy mire alapozom az optimizmusomat? Arra, hogy ma már minden mérés messze a parlamenti küszöb fölött jelzi a DK népszerűségét. Pedig a magyar politikában az elmúlt 7 évben talán én voltam a legtöbbet támadott figura, s ma az emberek jelentős része fél kinyilvánítani a pártszimpátiáját.

- Folyamatosan szélesebb kormányváltó összefogást sürget, ugyanakkor sokak szerint éppen Ön ennek az akadálya. Hiszen rendszeresen kritizálja és megosztja a baloldalt...

- Szeretik ezt mondani, mert akkor nem kell vállalni velem az érdemi vitákat. Kétségtelen, akadnak, akik nem versengeni szeretnének, hanem diszkvalifikálni a személyemet. A múlt héten publikált kutatások szerint azonban a kormányváltást akarók 75 százaléka azt mondja, hogy a DK-nak és nekem helyünk van az együttműködésben. Ezt a hangot nem lehet figyelmen kívül hagyni.

- Felvetette, hogy a baloldali ellenzéknek egy, közös kihívót kellene állítania Orbán Viktorral szemben. Mikor nevezik meg a jelöltjüket?

- Ha érdemi esély látszik a megegyezésre, vagyis ha Mesterházy Attila (MSZP), vagy Bajnai Gordon (Együtt 2014 PM), esetleg mindkettő visszalép. A DK-nak volna jelöltje, de nyitottak vagyunk más javaslatokra is, a lényeg, hogy a baloldal egy ember mögött álljon ki. Nekem könnyű a helyzetem, mert nincsenek ambícióim a jelöltségre.

Gyurcsány Ferenc: - Azok számára nehezítik meg a voksolást, akik a lábukkal egyszer már szavaztak, és külföldön kerestek munkát  (Fotó: Katona Tibor)

 

- Van-e elképzelése a bajai videó igaz történetéről?

- Az egész ügy abszurd és bárgyú, nagyon nehéz elképzelnem, hogy az MSZP állna mögötte. Miért agyalnának ki ilyesmit, amikor tudhatják, hogy annak minden sara visszahull rájuk? Nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy a háttérben azok szövik a történetet, akiknek ez az egész az érdekükben állt. Láthatjuk, az elmúlt két hétben minden egyéb politikai fejleményt elfedett a videó ügye. Megfelel ez annak a szabálynak, hogy a botrányra egy másik botrányt kell rárobbantani, ami eltakarja az előzőt. Lássuk be, ez azért nem a Kennedy-gyilkosság, itt arcukkal jelennek meg a szereplők, akiknek fel lehet tenni bizonyos kérdéseket, ki kellene, hogy derüljön az igazság. Persze az is egy lehetőség, hogy egyik párt sincs benne. Hanem az történt, hogy ezek a nehéz sorsú emberek azt gondolták, csinálhatnának ebből egy kis pénzt. Nem állítom ezt, de kizárni sem lehet.

- A DK módosító javaslatot nyújt be a választási eljárási törvényhez annak érdekében, hogy a külföldön dolgozó magyarok is levélben szavazhassanak...

- Igen, hiszen ez a lehetőség egyelőre csak a magyar állampolgárságot szerzett határon túliakat illeti meg, míg a külföldön dolgozó magyarok csak a külképviseleteken voksolhatnak. Mintegy félmillió honfitársunkat érint ez az igazságtalan rendelkezés, ami igencsak megnehezíti számukra, hogy éljenek a választójogukkal. Ha ugyanis például Manchesterben dolgozik, Londonba kell utaznia, hogy szavazhasson. Miért van neki kevesebb joga, mint például egy Sydney-ben élőnek, aki talán még soha nem járt Magyarországon? Ez a szabályozás sérti az egyenlőség elvét, és azok számára nehezíti meg a voksolást, akik a lábukkal egyszer már szavaztak, hiszen a jobb élet reményében vállaltak külföldön munkát. Jelentős részük minden bizonnyal kormányváltó szavazó lenne. Így aztán meg volnék lepve, ha befogadnák a javaslatunkat.

- Ugyancsak sajtóhír, hogy Soros György irdatlan pénzekkel tömi az Ön cégeit...

- De jó lenne, ha így volna! Tudni kell, hogy a feleségem, Dobrev Klára, aki jogász, közgazdász és beszél vagy féltucat nyelvet, alapított az Altus Zrt. kebelén egy olyan tanácsadó szervezetet, amely a balkáni országok európai csatlakozását, s az uniós források felhasználását hivatott segíteni. Bő egy éve elnyerték a Soros-féle OSI (Nyílt Társadalom Intézet) egyik kis projektjét. Mintegy tizennégyezer dolláros, 3 millió forintos megbízást kaptak egy balkáni ország roma integrációs programjára. Ennyi a történet.

- Karácsonyra szakácskönyvet jelentet meg. Nem nagyon populáris fogás ez?

- Jaj de szeretném, ha populárisnak ítélnék, és sokan megvennék...! A szakácskönyv bevételéből ugyanis DK-t segítjük. Nem lesz ez nagy összeg, de tisztességes kampányforrás. Amúgy tényleg gyakran főzök, nem műtörténettel állok elő. Néhány ismert színész, politikus is kuktáskodott mellettem, bár akadt köztük, aki csak a főzés utáni borozgatásba tudott besegíteni.

- Zalai látogatása nyomán mit "visz" magával?

- Egyrészt azt az élményt, hogy ennél sokkal szebb vidéke nincs az országnak. Másrészt azt a tanulságot, hogy Zala gazdaságilag évtizedek óta nem teljesít túl jól. Részint benne van ebben az is, hogy a rendszerváltás óta egyetlen zalai politikus sem vált országosan meghatározóvá. A zalaiak befolyása, lobbiereje sem a bal, sem a jobboldalon nem jutott a csúcsra. Talán Szalay Annamária volt az egyetlen kivétel, de ő a gazdaságtól távol, a média területén dolgozott. Most is szembesültem például a volt ruhagyár épületével, ami torzóként áll, s mint ismeretes a Mercedes is inkább Kecskemétet választotta Egerszeg helyett. Nem a mindenkori városvezetést akarnám ezért hibáztatni, sokkal bonyolultabb ez a történet, amiből egy komplex fejlesztési program nyithatna kiutat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!